Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In januari 2012 hebben ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie iets meer omgezet dan een jaar eerder. De omzet in het binnenland nam toe terwijl de export afnam. Een werkdag meer en hogere afzetprijzen hadden een positief effect op de omzet. Per gemiddelde werkdag nam zowel het aantal verkochte als geproduceerde eenheden af. Het volume van de bruto toegevoegde waarde in het vierde kwartaal 2011 was groter dan een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (januari 2012)

Omzet, productie en afzetprijs (januari 2012)

Omzet buitenland lager

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in januari 2012 bijna 1 procent meer verkocht dan in januari vorig jaar. De binnenlandse omzet nam met ruim 7 procent toe, de vraag uit het buitenland daarentegen daalde met 5 procent. Deze ontwikkelingen zijn bijna geheel toe te schrijven aan de subbranche voedingsmiddelenindustrie waar de totale omzet met bijna een half procent afnam. In de subbranches drankenindustrie en tabakverwerkende industrie werden omzetstijgingen genoteerd.

Gecorrigeerd voor prijseffecten en werkdagen was de gemiddelde dagomzet bijna 8 procent lager dan in januari 2011.

Afzetprijzen stijgen minder sterk

De producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie waren in januari 2012 bijna 4,5 procent duurder dan een jaar eerder. De afzetprijs in Nederland steeg met bijna 5,5 procent, terwijl afnemers in het buitenland bijna 3,5 procent meer voor hun producten betaalden. De prijzen in deze branche stijgen al ruim twee jaar maar vanaf april 2011 steeds minder sterk. Het is voornamelijk de subbranche voedingsmiddelenindustrie die dit beeld bepaalt.

Lagere productie

Per gemiddelde werkdag lag de productie van de voedings- en genotmiddelenindustrie in januari 2012 bijna 1,5 procent lager dan een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het vierde kwartaal 2011 ruim 3,5 procent groter dan een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)