Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

De basismetaal- en metaalproductenindustrie heeft in januari 2012 meer omgezet dan een jaar eerder. Het omzet- en productievolume per gemiddelde werkdag waren kleiner. Het niveau van de ontvangen orders lag ver boven dat van januari 2011. Producten werden tegen hogere prijzen afgerekend. Het volume van de bruto toegevoegde waarde nam in het vierde kwartaal van 2011 af ten opzichte van een jaar eerder.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (januari 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (januari 2012)

Omzet neemt toe

In januari 2012 was de omzet in de basismetaal- en metaalproductenindustrie ruim 4,5 procent hoger dan een jaar geleden. Hogere prijzen en een werkdag meer hadden een positief effect op de omzet. De afzet per gemiddelde werkdag daalde met bijna 1 procent.

In de subbranche metaalproductenindustrie nam de omzet met 11 procent toe terwijl in de basismetaalindustrie de omzet met ruim 3 procent afnam. De hogere omzet van de metaalproductenindustrie kwam grotendeels voor rekening van de ontwikkelingen op de exportmarkt; daar werd een toename van 18 procent gerealiseerd ten opzichte van januari vorig jaar. De afname van de omzet in de basismetaalindustrie kwam grotendeels op conto van de binnenlandse markt met een daling van bijna 10 procent vergeleken met die van januari 2011.

Fors hogere waarde ontvangen orders

Het bedrag aan ontvangen orders door de basismetaal- en metaalproductenindustrie lag in januari 22 procent hoger dan in januari 2011. Hierbij steeg de waarde van de door buitenlandse klanten geplaatste orders sterker dan die van de orders uit Nederland.

In de subbranche metaalproductenindustrie nam de waarde van de ontvangen orders met ruim 34 procent fors toe. De basismetaalindustrie kende een toename van ruim 5 procent. In beide subbranches waren de buitenlandse orderontvangsten fors hoger dan die uit eigen land.

Duurdere producten

De basismetaal- en metaalproductenindustrie vroeg in januari 2012 bijna 1 procent meer voor haar producten dan een jaar eerder. De prijzen op de binnenlandse markt stegen harder dan die op de exportmarkt.

De ontwikkelingen in de subbranches waren tegengesteld. In de basismetaalindustrie stegen de prijzen op de binnenlandse markt met ruim 3 procent. Op de exportmarkt bleven de prijzen gelijk aan januari 2011. In de metaalproductenindustrie was het andersom. Daar stegen de prijzen op de exportmarkt sterker dan die op de binnenlandse markt.

Productie neemt af

Het productievolume van de branche was in januari 2012 per gemiddelde werkdag bijna 1 procent kleiner dan een jaar eerder. In de basismetaalindustrie werd bijna 4,5 procent minder geproduceerd. Het productievolume in de metaalproductenindustrie was vrijwel gelijk aan dat van januari 2011.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in het vierde kwartaal van 2011 ruim 1 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Het is de eerste afname na zeven kwartalen met groei.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)