Meubelindustrie

De Conjunctuurtest van maart 2012 laat een somber beeld zien van de meubelindustrie. Volgens de ondernemers is hun orderpositie ontoereikend. Per saldo verwacht ruim 8 procent van hen een afname van de productie in de komende drie maanden. Ruim een kwart verwacht dan ook een afname van de personeelssterkte in deze branche. De meubelindustrie maakt, in termen van omzet, slechts één procent uit van de totale industrie.

Orderportefeuille veel te klein

Bedrijven in de meubelindustrie hebben in maart van dit jaar bijna evenveel orders in portefeuille als een maand eerder. De index van de orderpositie, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, kwam uit op 83,6 (sept 2011=100). In februari was dit 82,5.
Ondernemers in deze branche oordelen zeer negatief over de omvang van hun orderportefeuille. Per saldo vindt maar liefst 43 procent van hen dat er gezien de tijd van het jaar onvoldoende orders in voorraad zijn. Vorige maand  was dit nog 32 procent. Ook oordeelt bijna 12 procent van de ondernemers negatief over hun buitenlandse orderpositie.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel 1) en index 2) 
1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ruim een kwart verwacht afname personeel

Ondanks de ontevredenheid over de orderportefeuille verwacht één tiende van de ondernemers een toename van de productie in de komende drie maanden. Daarentegen verwacht 18 procent juist dat de productie zal afnemen. In de totale industrie verwacht men juist per saldo een toename van de productie in de periode maart tot en met mei van dit jaar. Over de werkgelegenheid zijn de ondernemers voor de komende periode zeer pessimistisch gestemd. Per saldo verwacht  ruim een kwart van de ondernemers in deze branche een afname van de personeelssterkte.

Verwachting voor maart 2012 tot en met mei 2012

Verwachting voor maart 2012 tot en met mei 2012
Branche                                                 Verslagmaand
Hout- en bouwmaterialenindustrie         april 2012, augustus 2012, december 2012
Textiel-, kleding- en lederindustrie         mei 2012, september 2012
Papier- en grafische industrie                juni 2012, oktober 2012
Meubelindustrie                                      juli 2012, november 2012