Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

De omzet van elektrotechnische en machine-industrie is in januari 2012 gestegen vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Het productie- en het omzetvolume lieten daarentegen een lichte daling zien. De waarde van de orderontvangsten lag ruim hoger en de producten werden tegen iets hogere prijzen verrekend dan een jaar eerder.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (januari 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (januari 2012)

Omzet stijgt licht

De omzet van de elektrotechnische en machine-industrie nam in januari 2012 met een kleine 5 procent toe in vergelijking met vorig jaar. De ontwikkeling van de afzetprijs en een werkdag meer hadden een licht positieve invloed. Per gemiddelde werkdag nam het verkoopvolume af met bijna 1,5 procent.

In de elektronische en elektrische apparatenindustrie bleef de omzet nagenoeg gelijk. Er was wel een binnenlandse omzetstijging in deze subbranche, waar het bedrag aan verkopen met meer dan 6 procent toenam, maar de buitenlandse omzet daalde met ruim 3 procent. De subbranche machine-industrie zette ruim 7 procent meer om. Hier was het omgekeerde te zien ten opzichte van de subbranche elektronische en elektrische apparatenindustrie waar in het binnenland een daling van 8 procent is waar te nemen en een stijging van ruim 11 procent voor het buitenland.

Meer orders ontvangen

In januari 2012 lag de waarde van de ontvangen orders bijna 9 procent hoger dan een jaar eerder. In beide subbranches stegen de orders rond de 8,5 procent. In de subbranche elektronische en elektrische apparatenindustrie lagen de bestellingen in het binnenland met een stijging van 19 procent een stuk hoger. Het buitenland liet een stijging van bijna 4 procent zien. De vraag naar producten van de subbranche machine-industrie nam in het binnenland met 11 procent toe en in het buitenland stegen de orders met 8 procent.

Geringe prijsstijgingen

In januari 2012 moest er voor de producten van de elektrotechnische en machine-industrie bijna 1,5 procent meer betaald worden dan een jaar eerder. Ondernemers in beide subbranches verhoogden hun prijzen. De grootste stijging kwam voor rekening van afnemers in de subbranche elektronische en elektrische apparatenindustrie buitenland. Hier werden de prijzen met bijna 2,5 procent verhoogd.

Minder geproduceerd

De elektrotechnische en machine-industrie produceerde in januari 2012 minder dan een jaar eerder. Het productievolume lag per werkdag bijna 2 procent lager.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)