Voedings- en genotmiddelenindustrie

Bedrijven in de voedings- en genotmiddelenindustrie zijn nog altijd somber gestemd. Zij verwachten in februari, maart en april van dit jaar een afname van de werkgelegenheid. De werkvoorraad daalde in februari licht ten opzichte van de maand daarvoor. Toch zijn de ondernemers positief over hun productie in de komende drie maanden.

Werkvoorraad daalt licht

Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie hebben in februari van dit jaar minder orders in portefeuille dan een maand eerder. De index van de orderpositie, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, kwam uit op 101,4 (sept 2011=100). In januari was dit nog 102,3.
Ook zijn de ondernemers in deze branche nog steeds negatief over de omvang van hun orderportefeuille. Per saldo vindt ruim 6 procent van hen dat er gezien de tijd van het jaar onvoldoende orders in voorraad zijn. Ruim twee procent van de bedrijven oordeelt ook negatief over de buitenlandse orderpositie. In januari waren nog 6 procent van de ondernemers negatief.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index
 
1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Bovengemiddeld hogere verkoopprijzen verwacht

Per saldo verwacht 5 procent van de ondernemers in de voedings- en genotsmiddelenbranche in februari, maart en april van dit jaar een hogere productie te realiseren in vergelijking met de voorgaande drie maanden.
Maar liefst 22 procent van de ondernemers verwacht een stijging van de verkoopprijzen in de komende drie maanden. In de totale industrie voorziet slechts 9 procent van de bedrijven een stijging van de verkoopprijzen.
De vooruitzichten voor de werkgelegenheid in deze branche zijn nog steeds somber. Per saldo verwacht bijna 6 procent van de ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie dat de personeelssterkte de komende drie maanden zal afnemen.

Verwachting voor februari 2012 tot en met april 2012

Verwachting voor februari 2012 tot en met april 2012