Aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproducten industrie

Uit de Conjunctuurtest van februari 2012 blijkt dat de orderportefeuille van de bedrijven in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie is afgenomen. De ondernemers verwachten voor de komende drie maanden een toename van het productieniveau en een lichte stijging van de personeelssterkte in hun branche.

Orderportefeuille afgenomen

De index van de orderpositie daalde in februari met bijna 2 punten naar 115,4 (sept 2011=100). De omvang van de werkvoorraad wordt door per saldo 6 procent van de ondernemers als te klein beoordeeld, gelet op de tijd van het jaar. Eén op de zeventien bedrijven meldt een stijging van de orderontvangsten in de aflopen drie maanden. De productie daalde en het oordeel over de voorraden eindproduct verbeterde. 

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie en toename personeel verwacht

Volgens de ondernemers is in de maanden november 2011 tot en met januari 2012 de productie gedaald. Per saldo 9 procent van de bedrijven verwacht dat de productie in de maanden februari tot en met april 2012 zal toenemen. Ten aanzien van de afzetprijzen verwacht bijna één op de zeven ondernemers dat de prijzen in de komende maanden zullen stijgen. Over de werkgelegenheid zijn de ondernemers nog voor het eerst sinds medio 2011 wat optimistischer gestemd. Per saldo 1 procent van de ondernemers zegt dat er meer personeel nodig zal zijn voor het productieproces.

Verwachting voor februari tot en met april 2012

Verwachting voor februari tot en met april 2012