Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

Net als in de voorgaande maanden heeft de basismetaal- en metaalproductenindustrie in december 2011 meer omzet gerealiseerd dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag waren ook het verkoop- en productievolume groter. De branche ontving in december een hogere waarde aan orders. De producten stegen verder in prijs.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (december 2011)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (december 2011)

Meer afzet, omzetgroei bescheiden

In december 2011 was de omzet in de basismetaal- en metaalproductenindustrie bijna 1 procent hoger dan een jaar geleden. Een kleiner aantal werkdagen had een drukkend effect op de omzet terwijl hogere prijzen juist een positieve invloed hadden. De afzet per gemiddelde werkdag steeg met ruim 8 procent. De hogere omzet kwam geheel voor rekening van de ontwikkelingen op de exportmarkt; daar werd een toename van ruim 5 procent gerealiseerd ten opzichte van vorig jaar. De binnenlandse omzet nam met ruim 4 procent af.

In de subbranche metaalproductenindustrie nam de omzet met bijna 3 procent toe terwijl in de basismetaalindustrie de omzet met ruim 3 procent afnam. De hogere omzet van de metaalproductenindustrie kwam volledig voor rekening van de ontwikkelingen op de exportmarkt; daar werd een toename van 11 procent gerealiseerd ten opzichte van december vorig jaar. De afname van de omzet in de basismetaalindustrie kwam geheel op conto van de binnenlandse markt met een daling van 19 procent vergeleken met december 2010.

Over heel 2011 was er in de basismetaal- en metaalproductenindustrie een omzetstijging van 14 procent in vergelijking met 2010. Dit werd vooral veroorzaakt door een toename van de buitenlandse omzet van 21 procent. De omzetstijging behaald in het binnenland was bijna 7 procent. Het vierde kwartaal van 2011 liet een bescheiden omzetgroei van bijna 3,5 procent zien.

Beide subbranches droegen in 2011 bij aan de omzettoename van de branche. In de basismetaalindustrie was de omzettoename met 20 procent sterker dan die in de metaalproductenindustrie waar het bedrag aan verkopen 10 procent hoger lag vergeleken met een jaar eerder.

Licht hogere orderontvangsten

De basismetaal- en metaalproductenindustrie heeft in december 2011 voor 3,5 procent meer aan orders ontvangen dan een jaar geleden. In de basismetaalindustrie groeide de vraag met 10 procent terwijl in de metaalproductenindustrie de vraag vrijwel gelijk bleef. De toename in de basismetaalindustrie kwam geheel voor rekening van orders uit het buitenland.

In de basismetaalindustrie groeide de vraag uit het buitenland met 18 procent terwijl in het binnenland de vraag met 17 procent afnam. In de metaalproductenindustrie was een vergelijkbare ontwikkeling: vanuit het buitenland was er bijna 7,5 procent meer vraag en namen de binnenlandse orders met ruim 6 procent af.

In 2011 was de waarde van de ontvangen orders in de basismetaal en metaalproductenindustrie 12 procent hoger in vergelijking met 2010. In het laatste kwartaal van 2011 stegen de orders met 2 procent.

Duurdere producten

In december 2011 waren de producten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie 2 procent duurder dan een jaar eerder. De prijsstijgingen binnen en buiten onze landsgrenzen ontliepen elkaar niet veel.

Over het hele jaar 2011 vroeg de basismetaal- en de metaalproductenindustrie 4,5 procent meer voor haar producten dan een jaar eerder. In de basismetaalindustrie werden de producten 8 procent duurder, terwijl in de metaalproductenindustrie de prijzen met 2,5 procent stegen ten opzichte van 2010. In het vierde kwartaal van 2011 lag het prijsniveau in de basismetaal- en metaalproductenindustrie ruim 2,5 procent hoger.

Productie neemt toe

In vergelijking met een jaar geleden werd er in december 2011 per gemiddelde werkdag bijna 1,5 procent meer geproduceerd door de basismetaal- en de metaalproductenindustrie. De toename over heel 2011 bedroeg bijna 4 procent. In het eerste kwartaal van 2011 was de toename met bijna 7 procent het grootst, in het vierde kwartaal werd er 0,5 procent meer geproduceerd dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in het derde kwartaal bijna 2,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)