Aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproducten industrie

Uit de Conjunctuurtest van januari 2012 blijkt dat de orderportefeuille van de bedrijven in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie flink is toegenomen. De ondernemers verwachten voor de komende drie maanden een toename van het productieniveau en een krimp van de personeelssterkte in hun branche. Verder voorzien zij in het eerste kwartaal 2012 een toename van de export. De concurrentiepositie is in de afgelopen drie maanden op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt verbeterd.

Orderportefeuille fors opgelopen

Eén op de vijftien bedrijven meldt een daling van de orderontvangsten in de aflopen drie maanden. Ook de productie daalde,  maar de werkvoorraad daarentegen is opgelopen. De index van de orderpositie steeg in januari met 6 punten naar 117,2 (sept 2011=100). De omvang van de werkvoorraad wordt door per saldo 9 procent van de ondernemers als te klein beoordeeld, gelet op de tijd van het jaar.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Lagere productie en minder personeel

Volgens de ondernemers is in de maanden oktober tot en met december 2011 de productie gedaald. Per saldo 15 procent van de bedrijven verwacht dat de productie in het eerste kwartaal 2012 zal toenemen. Het optimisme over de productieverwachting is sinds maart 2010 niet zo groot geweest. Ten aanzien van de afzetprijzen verwacht bijna één op de drie ondernemers dat de prijzen in de komende maanden zullen stijgen. Over de werkgelegenheid zijn de ondernemers nog altijd pessimistisch gestemd, maar wel minder dan in vorige maanden. Bij per saldo 3 procent zal er minder personeel nodig zijn voor het productieproces.

Verwachting voor januari tot en met maart 2012

Verwachting voor januari tot en met maart 2012

Toename export verwacht

In het afgelopen kwartaal verbeterde de concurrentiepositie zowel op de binnenlandse als buitenlandse markt. In tegenstelling tot vorig kwartaal zijn de ondernemers optimistisch gestemd over de export. Per saldo verwacht 7 procent van hen een toename van de verkopen aan buitenlandse afnemers. In januari was de bezettingsgraad van de productie-installaties met 79,4 procent 0,2 punt lager dan in oktober 2011.