Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In de voedings- en genotmiddelenindustrie was in november 2011 de omzet hoger ten opzichte van een jaar eerder. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was groter en ook het productievolume per gemiddelde werkdag nam toe. Net als in de voorgaande maanden kende de branche hogere afzetprijzen dan een jaar eerder. In het derde kwartaal van 2011 was het volume van de bruto toegevoegde waarde groter.

Omzet, productie en afzetprijs (november 2011)

Omzet, productie en afzetprijs (november 2011)

Meer omzet, verkoopvolume groter

In november 2011 was de omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie ruim 8 procent hoger dan in november het jaar ervoor. De omzetgroei van november kwam bijna volledig voor rekening van hogere afzetprijzen; het aantal werkdagen was hetzelfde als in november 2010 en per gemiddelde werkdag was het verkoopvolume ruim 1,5 procent groter.

Positieve ontwikkelingen in de tabakverwerkende industrie droegen bij aan de omzetgroei van de gehele branche, terwijl deze in de maanden ervoor voornamelijk werd gedragen door de toegenomen omzet in de voedingsmiddelenindustrie.

Afzetprijs stijgt

In november 2011 zijn de producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 7 procent duurder geworden ten opzichte van een jaar eerder. De drankenindustrie liet de minst grote stijging zien. Binnen de gehele industrie is alleen de afzetprijs van de branche aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie harder gestegen.

Productie neemt toe

De gemiddelde dagproductie van de voedings- en genotmiddelenindustrie was in november 2011 ruim 3 procent groter dan in dezelfde maand het jaar ervoor.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het derde kwartaal ruim 4 procent groter dan een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)