Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

In november 2011 heeft de basismetaal- en metaalproductenindustrie meer omgezet dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag was het productievolume kleiner dan dat in dezelfde maand vorig jaar. Ook daalde de waarde van de ontvangen orders. Producten werden tegen hogere prijzen afgerekend. Het volume van de toegevoegde waarde nam in het derde kwartaal toe ten opzichte van een jaar geleden.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2011)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2011)

Meer omzet

In november 2011 was de omzet in de basismetaal- en metaalproductenindustrie 3 procent hoger dan een jaar geleden. Hogere afzetprijzen hadden een positief effect op de omzet. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was vrijwel gelijk aan dat in dezelfde maand van 2010.

In de subbranche metaalproductenindustrie was de omzettoename met bijna 5 procent sterker dan die in de basismetaalindustrie waar het bedrag aan verkopen vrijwel gelijk was aan dat van een jaar eerder. De hogere omzet van de metaalproductenindustrie kwam grotendeels voor rekening van de ontwikkelingen op de exportmarkt; daar werd een toename van ruim 9 procent gerealiseerd ten opzichte van november vorig jaar.

Daling waarde orderontvangsten

In november heeft de basismetaal- en metaalproductenindustrie voor 2 procent minder aan orders ontvangen dan een jaar geleden. In de basismetaalindustrie groeide de vraag met ruim 6 procent terwijl in de metaalproductenindustrie de vraag met bijna 8 procent afnam.

Prijzen stijgen

De basismetaal- en metaalproductenindustrie vroeg in november 2011 bijna 2,5 procent meer voor haar producten dan een jaar eerder. De prijsstijgingen binnen en buiten onze landsgrenzen ontliepen elkaar niet veel.

De basismetaalindustrie voerde de sterkste prijsstijgingen door. In deze subbranche lag het prijsniveau ruim 3 procent hoger dan in november 2010. In de metaalproductenindustrie werden de producten 2 procent duurder.

Productie neemt af

Het productievolume van de branche was in november 2011 per gemiddelde werkdag ruim 1 procent kleiner dan een jaar eerder. In de basismetaalindustrie werd ruim 6 procent minder geproduceerd. Het productievolume in de metaalproductenindustrie was vrijwel gelijk aan dat van november 2010.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in het derde kwartaal bijna 2,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)