Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In oktober 2011 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie meer omzet behaald dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag bleef het omzetvolume vrijwel gelijk, de gemiddelde dagproductie nam echter toe. Net als in de voorgaande maanden waren de afzetprijzen hoger dan een jaar eerder. In het derde kwartaal van 2011 was het volume van de bruto toegevoegde waarde groter.

Omzet, productie en afzetprijs (oktober 2011)

Omzet, productie en afzetprijs (oktober 2011)

Omzet neemt toe door hogere prijzen

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in oktober 2011 ruim 6 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. In Nederland nam de omzet met bijna 7 procent toe, aan het buitenland werd voor bijna 6 procent meer verkocht. De omzettoename kwam in oktober geheel op het conto van de hogere afzetprijzen. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was vrijwel gelijk aan dat in dezelfde maand van 2010.

De hogere omzet van de branche kwam grotendeels voor rekening van de subbranche voedingsmiddelenindustrie.

Producten duurder

Al bijna twee jaar stijgen de prijzen in de voedings- en genotmiddelenindustrie. Ook in oktober 2011 waren de producten van de branche duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Afnemers in Nederland waren bijna 8 procent duurder uit, in het buitenland moest 6 procent meer betaald worden.

Productie toegenomen

In oktober 2011 werd in de voedings- en genotmiddelenindustrie per gemiddelde werkdag ruim 4,5 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder. De subbranche drankenindustrie had, met bijna 8 procent, een bovengemiddelde groei.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het derde kwartaal ruim 4 procent groter dan een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)