Realisaties: transportmiddelenindustrie

De transportmiddelenindustrie heeft in oktober 2011 meer omgezet dan een jaar eerder. Het productievolume per gemiddelde werkdag was eveneens groter. De waarde van de orderontvangsten lag echter op een iets lager niveau dan een jaar eerder. De prijzen zijn in een jaar tijd licht gestegen. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het derde kwartaal bijna een kwart groter dan het jaar ervoor.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (oktober 2011)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (oktober 2011)

Kleine omzettoename

In oktober 2011 was de omzet van de transportmiddelenindustrie ruim 5 procent hoger dan een jaar eerder. Het aantal gewerkte dagen bleef gelijk ten opzichte van oktober 2010. De gestegen afzetprijzen hadden een positief effect op de omzet.

De omzetgroei werd volledig veroorzaakt door een 13 procent hogere buitenlandse omzet. Op de binnenlandse markt werd juist 11 procent minder omgezet dan in oktober 2010.

Orderontvangsten licht gedaald

De waarde van de orderontvangsten was een kleine 2,5 procent lager dan in oktober 2010. Deze daling kwam geheel op het conto van de binnenlandse orderontvangsten, die ruim een kwart in waarde afnamen. De vraag uit het buitenland was 11 procent groter.

Afzetprijzen licht gestegen

De afzetprijzen stegen met ruim 1 procent. Binnenlandse afnemers zagen de prijzen van hun producten iets harder toenemen dan buitenlandse klanten.

Productietoename minder sterk

Het productievolume van de transportmiddelenindustrie lag in oktober 2011 voor de twintigste achtereenvolgende maand op een hoger niveau dan het jaar ervoor. Per gemiddelde werkdag was het productievolume 12 procent groter. Deze toename is echter de minst sterke in anderhalf jaar tijd.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het derde kwartaal van 2011 bijna een kwart groter dan een jaar eerder. De vier voorgaande kwartalen was dit volume gemiddeld bijna 35 procent groter dan het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)