Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

In oktober 2011 heeft de basismetaal- en metaalproductenindustrie meer omgezet dan een jaar eerder. Ook waren per gemiddelde werkdag het verkoop- en productievolume groter. De  waarde van de ontvangen orders steeg in oktober en het prijsniveau lag hoger dan een jaar eerder. Het volume van de toegevoegde waarde nam in het derde kwartaal toe ten opzichte van een jaar geleden.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (oktober 2011)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (oktober 2011)

Meer omzet

In oktober was de omzet in de basismetaal- en metaalproductenindustrie ruim 5 procent hoger dan in oktober 2010. Hogere afzetprijzen hadden een positief effect op de omzet. Per gemiddelde werkdag verkocht de branche ruim 2 procent meer producten dan een jaar geleden.

Beide subbranches droegen in oktober bij aan de omzettoename van de branche. In de metaalproductenindustrie was de omzettoename van bijna 6 procent sterker dan die in de basismetaalindustrie waar het bedrag aan verkopen ruim 4,5 procent hoger lag vergeleken met een jaar eerder. In de laatstgenoemde subbranche ontwikkelde de omzet zich op de binnenlandse markt sterker dan op de buitenlandse markt. De hogere omzet van de metaalproductenindustrie kwam geheel voor rekening van de ontwikkelingen op de exportmarkt; daar werd een toename van 18 procent gerealiseerd ten opzichte van vorig jaar.

Hogere orderontvangsten

In oktober heeft de basismetaal- en metaalproductenindustrie voor 4,5 procent meer aan orders ontvangen dan een jaar geleden. In de basismetaalindustrie groeide de vraag met 12 procent terwijl in de metaalproductenindustrie de waarde van de ontvangen orders vrijwel gelijk was aan die van oktober 2010.

Prijsstijgingen in de basismetaalindustrie het sterkst

De basismetaal- en metaalproductenindustrie vroeg in oktober 2011 ruim 3 procent meer voor haar producten dan een jaar eerder. De prijzen op de exportmarkt stegen harder dan die op de binnenlandse markt.

De basismetaalindustrie voerde de sterkste stijgingen door. In deze subbranche lag het prijsniveau ruim 5 procent hoger dan in oktober 2010. In de metaalproductenindustrie werden de producten 2 procent duurder.

Productie neemt toe

Het productievolume van de branche was in oktober per gemiddelde werkdag ruim 1,5 procent groter dan een jaar eerder. In de basismetaalindustrie werd 5 procent minder geproduceerd. De metaalproductenindustrie noteerde een groei van 5 procent.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in het derde kwartaal bijna 2,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)