Monitor motor- en autobranche derde kwartaal 2011

In het derde kwartaal van 2011 nam de omzet in de motor- en autobranche toe met ruim 5 procent ten opzicht van datzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet in de bedrijfsautobranche steeg het meest, namelijk met ruim 24 procent.

Omzetgroei motor- en autobranche daalt verder

De omzet in de motor- en autobranche nam het derde kwartaal van dit jaar toe met ruim 5 procent. De groei van de omzet in deze branche neemt in 2011 steeds verder af.

Omzetontwikkeling auto- en motorbranche

Omzetontwikkeling auto- en motorbranche

Aantal openstaande vacatures onverminderd laag

In het derde kwartaal van 2011 stonden er 1800 vacatures open in de auto- en motorbranche. In dezelfde periode vorig jaar stonden er nog 1700 vacatures open, een lichte stijging van bijna 6 procent. Het aantal openstaande vacatures ligt de afgelopen drie jaar duidelijk lager dan in de jaren 2007-2008.

Aantal openstaande vacatures

Aantal openstaande vacatures

Opnieuw forse omzetstijging bedrijfsautobranche

Evenals in de voorgaande twee kwartalen nam ook in het derde kwartaal de omzet in de bedrijfsautobranche met ruim 24 procent fors toe. De verkopen van nieuwe bedrijfsvoertuigen stegen in deze periode dan ook fors. Er werden in het derde kwartaal van dit jaar 13 procent meer nieuwe bedrijfsvoertuigen verkocht  dan in diezelfde periode vorig jaar.

Omzetontwikkeling bedrijfsautobranche  

Omzetontwikkeling bedrijfsautobranche

Omzetstijging importeurs van nieuwe personenauto’s loopt fors terug

De importeurs van nieuwe personenauto’s boekten in het derde kwartaal van dit jaar een omzetstijging van bijna 8 procent. De omzetgroei was in het vierde kwartaal van 2010 nog ruim 27 procent. Nadien is de omzetgroei flink teruggelopen.

Omzetontwikkeling importeurs van nieuwe personenauto’s 

Omzetontwikkeling importeurs van nieuwe personenauto’s
 

Groei nieuwverkopen personenauto’s loopt fors terug

In het derde kwartaal van 2011 werden bijna 126 duizend nieuwe personenauto’s verkocht. Dat is ruim 4 procent meer dan in diezelfde periode vorig jaar. De groei in de verkopen van nieuwe auto’s loopt hiermee fors terug.

Verkopen nieuwe personenauto’s

Verkopen nieuwe personenauto’s

Omzet autoservicebedrijven nagenoeg stabiel

De omzet van de autoservicebedrijven bleef in het derde kwartaal van 2011 nagenoeg stabiel in vergelijking met dezelfde periode in 2010. Voorbeelden van autoservicebedrijven zijn bandenservicebedrijven en carrosserieherstellers.

Omzetontwikkeling autoservicebedrijven

Omzetontwikkeling autoservicebedrijven

Omzet handel in auto-onderdelen neemt toe

Handelaren in auto-onderdelen boekten in het derde kwartaal van 2011 een omzetstijging van ruim 11 procent. Deze subbranche maakt, in termen van omzet, ongeveer 10 procent uit van de totale auto- en motorbranche.

Omzetontwikkeling handel in auto-onderdelen

Omzetontwikkeling handel in auto-onderdelen

Omzet motorbranche neemt af

De motorbranche is binnen de totale motor- en autobranche de enige subbranche met een negatieve omzetontwikkeling in het derde kwartaal van dit jaar. De omzet in de motorbranche nam in deze periode af met ruim 13 procent. Deze subbranche omvat naast handel in (onderdelen van) nieuwe- en tweedehands motorfietsen ook reparatie van motoren.

Omzetontwikkeling motorenbranche  

Omzetontwikkeling motorenbranche

Ook minder nieuwe motorfietsen verkocht

In het derde kwartaal van dit jaar werden er 2,5 duizend nieuwe motorfietsen verkocht. Dat is bijna 13 procent minder dan in diezelfde periode vorig jaar. Toen stond de teller op 2,9 duidend.

Verkopen nieuwe motorfietsen

Verkopen nieuwe motorfietsen

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en horeca en de themapagina Verkeer en Vervoer