Minder omzetgroei transportsector

De omzet van de transportsector groeide in het derde kwartaal van 2011 minder dan in de voorgaande kwartalen. Directe aanleiding hiervoor is de kwakkelende wereldeconomie waardoor de vraag naar vervoer daalt. Vooral de conjunctuurgevoelige branches noteerden een lagere omzetgroei.

Omzetontwikkelingen deelmarkten vervoer en opslag

grafiek omzet transport

Minder bedrijvigheid conjunctuurgevoelige deelmarkten

De omzet van de transportsector loopt terug. De omzet steeg in het derde kwartaal met bijna 3 procent ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal van 2011 was dit nog bijna 6 procent. Dit is vooral te zien bij de conjunctuurgevoelige deelmarkten zoals het goederenwegvervoer, de binnenvaart, opslagbedrijven en de tussenpersonen vrachtvervoer. Als gevolg van onder andere een afname van de internationale handel is er beduidend minder vraag naar vervoer. Dit heeft een negatief effect op de omzet.
In het tweede kwartaal van 2011 behaalde de binnenvaart nog een sterke omzetgroei als gevolg van de lage waterstanden. Door de stijging van het waterpeil in het derde kwartaal van 2011 houdt de omzetgroei weer gelijke tred met die van andere vervoersbranches.

Transport volgt economie

De vraag naar transport is sterk afhankelijk van de ontwikkelingen in de economie. Met name ontwikkelingen op het gebied van internationale handel, bouw en de productie van de industrie zijn van grote invloed. De aanhoudende malaise in de bouw en de krimpende groei van de productie van de industrie, zijn naast de verminderde internationale handel belangrijke factoren. De omzetontwikkeling van de transportsector wordt hierdoor gedrukt.

André Weber