Omzetgroei Nederlandse overslagsector zwakt af

In de eerste drie kwartalen van 2011 steeg de omzet van de Nederlandse laad-, los- en overslagbedrijven met bijna drie procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Ondanks de toename van de omzet zwakt de omzetgroei de laatste kwartalen af als gevolg van de afgenomen groei van de buitenlandse handel, vooral die naar Nederlands belangrijkste handelspartner Duitsland.

Omzet-, volume- en prijsontwikkeling laad-, los- en overslagbedrijven

grafiek omzet overslagbedrijven

Omzet overslag stijgt nog

Laad-, los- en overslagbedrijven noteerden in de eerste drie kwartalen van 2011 een omzetstijging van bijna drie procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Ondanks de toename van de omzet zwakt het groeitempo de laatste drie kwartalen sterk af. 

Minder overslag in 2011

In het eerste twee kwartalen van 2011 kromp het volume licht met bijna een half procent in vergelijking met een jaar eerder. In 2010 kwam de volumegroei nog uit op ruim 10 procent. Het afzwakken van de groei van de goederenoverslag en daardoor ook van de omzetgroei van de overslagsector valt onder andere samen met de afgenomen groei van de internationale handel en de industrie. De diensten van de overslagsector werden in de eerste twee kwartalen van 2011 bijna vier procent duurder. Daarvoor daalden ze zeven kwartalen op rij.

Overslagsector graadmeter voor conjunctuur

De afname van het groeitempo in de overslagsector is een indicator voor de fase van de conjunctuur. Door de gevoeligheid voor veranderingen in de groei van de wereldeconomie en de internationale handel heeft de overslagsector een economische signaalfunctie.

Cees Steenlage, Danny van Elswijk

Prijzen overslag

Omzet overslag