Prijzen makelaars weer lager

In het derde kwartaal van 2011 waren de diensten van makelaars en taxateurs in totaal 2,3 procent goedkoper dan een jaar eerder. De daling hangt samen met de grote onderlinge concurrentie en afnemende woningverkoop. Vooral de aan- en verkoopbegeleiding door makelaars was goedkoper. Taxaties veranderden nauwelijks in prijs.

Prijsontwikkeling makelaars en taxateurs

Prijsontwikkeling makelaars en taxateurs

Prijs aankoop- en verkoopbegeleiding door makelaar daalt

Begeleiding bij de aankoop en verkoop van een bedrijfspand was in het derde kwartaal een stuk goedkoper dan een jaar eerder. Klanten betaalden voor begeleiding bij aankoop van een bedrijfspand 5,5 procent minder en bij verkoop 4,8 procent minder. Prijzen voor aankoop- en verkoopbegeleiding van koopwoningen waren ook lager. Aankoopbegeleiding was 5,0 procent goedkoper, hulp bij verkoop van een woning was 1,7 procent goedkoper

Prijsontwikkeling aankoop- en verkoopbegeleiding

Prijsontwikkeling aankoop- en verkoopbegeleiding

Prijs taxaties onveranderd

De prijzen van taxaties veranderden nauwelijks ten opzichte van een jaar eerder. Voor het laten taxeren van een bedrijfspand werd 0,4 procent meer betaald, terwijl klanten 0,1 procent minder betaalden voor het laten taxeren van een koopwoning.

Prijsontwikkeling taxaties

Prijsontwikkeling taxaties

Joyce Malaha

Bron, StatLine, makelaars en taxateurs