Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van november 2011 blijkt dat bedrijven in de voedings- en genotmiddelenindustrie de orderportefeuille hebben zien krimpen. Er heerst ontevredenheid over de werkvoorraad. De productie zal in de komende maanden toenemen en de afzetprijzen zullen stijgen, volgens de ondernemers. Er heerst per saldo pessimisme over de werkgelegenheid.

Orderportefeuille minder gevuld

De ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie hebben hun werkvoorraad in november zien teruglopen. De index van de orderpositie daalde met bijna twee punten naar 98,8 (sept 2011=100). De werkvoorraad wordt als te klein beoordeeld door de ondernemers. Per saldo is 7 procent van hen die mening toegedaan. Het aantal pessimisten is sinds een jaar niet zo groot geweest.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Hogere afzetprijzen verwacht

Voor de periode november 2011 tot en met januari 2012 verwacht per saldo 6 procent van de ondernemers een toename van de productie. De afzetprijzen zullen in diezelfde periode stijgen, is de verwachting van per saldo ruim 20 procent van de bedrijven. Over de werkgelegenheid in de branche zijn de ondernemers licht pessimistisch. Voor de zevende maand op rij wordt een krimp in het personeelsbestand voorzien. In november uitte per saldo 4 procent van de ondernemers die verwachting.

Verwachting voor november 2011 tot en met januari 2012

Verwachting voor november 2011 tot en met januari 2012