Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

In september 2011 heeft de basismetaal- en metaalproductenindustrie meer omgezet dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag was het productievolume vrijwel gelijk aan dat in dezelfde maand vorig jaar. De waarde van de ontvangen orders was vrijwel gelijk aan die in september 2010. De producten van de branche werden duurder.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (september 2011)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (september 2011)

Omzet neemt toe

In september werd in de basismetaal- en metaalproductenindustrie ruim 8 procent meer omzet behaald dan in september 2010. Hogere afzetprijzen hadden een positief effect op de omzet. Per gemiddelde werkdag verkocht de branche 5 procent meer producten dan in september 2010.

In de subbranche basismetaalindustrie was de omzettoename met bijna 9 procent sterker dan in de metaalproductenindustrie. Daar was het bedrag aan verkopen bijna 8 procent hoger in vergelijking met een jaar eerder.

In het derde kwartaal van 2011 nam het bedrag aan verkopen in de branche met 12 procent toe ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2010. Vooral in het buitenland werden er goede zaken gedaan daar nam de omzet met 17 procent toe.

Orderontvangsten vrijwel gelijk

De waarde van de ontvangen orders in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in september 2011 vrijwel gelijk aan die in september 2010. In de basismetaalindustrie groeide de vraag met ruim 8 procent terwijl in de metaalproductenindustrie de vraag met ruim 5 procent afnam.

In het derde kwartaal nam de waarde van de ontvangen orders toe met 4 procent. Deze toename kwam voornamelijk voor rekening van de basismetaalindustrie.

Prijsstijgingen in de basismetaalindustrie het sterkst

De basismetaal- en metaalproductenindustrie vroeg bijna 3,5 procent meer voor haar producten dan een jaar eerder. De prijzen op de exportmarkt stegen harder dan die op de binnenlandse markt.

De basismetaalindustrie voerde de sterkste stijgingen door. In deze subbranche lag het prijsniveau 5 procent hoger dan in september 2010. In de metaalproductenindustrie werden de producten ruim 2 procent duurder.

In het derde kwartaal was het beeld nagenoeg gelijk aan dat van september.

Productie vrijwel gelijk

Het productievolume per gemiddelde werkdag was in september vrijwel gelijk aan dat van september 2010. In de basismetaalindustrie werd ruim 6 procent minder geproduceerd. De metaalproductenindustrie noteerde een groei van ruim 1,5 procent.

In vergelijking met een jaar geleden werd er in het derde kwartaal van 2011 bijna 2 procent meer geproduceerd.

Volume bruto toegevoegde waarde fors groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in het tweede kwartaal ruim 7 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)