Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In augustus 2011 is de omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie toegenomen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag nam licht af, terwijl het productievolume vrijwel gelijk bleef. Net als in de afgelopen maanden van 2011 waren ook in augustus de prijzen hoger dan in de overeenkomstige maand van 2010. In het tweede kwartaal van 2011 was de bruto toegevoegde waarde groter.

Omzet, productie en afzetprijs (augustus 2011)

Omzet, productie en afzetprijs (augustus 2011)

Omzet neemt toe door hogere prijzen

In de voedings- en genotmiddelenindustrie was de omzet in augustus 13 procent hoger dan in augustus 2010. Hogere afzetprijzen en een werkdag meer hadden een positieve bijdrage aan deze toename. De ontwikkelingen in het binnen- en buitenland ontliepen elkaar niet veel. In de voedingsmiddelenindustrie was de omzetgroei het grootst.

Klanten betalen meer

De klanten van de voedings- en genotmiddelenindustrie betaalden in augustus bijna 9 procent meer voor hun producten dan een jaar eerder. Vooral de binnenlandse afnemers waren duurder uit: voor hen stegen de prijzen met 10 procent. Op de exportmarkt waren de prijzen ruim 7 procent hoger. Vooral producten in de voedingsmiddelenindustrie werden duurder.

Productievolume op vergelijkbaar niveau

Per gemiddelde werkdag produceerde de voedings- en genotmiddelenindustrie vrijwel evenveel als in augustus 2010.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het tweede kwartaal 2 procent groter dan een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)