Realisaties overige industrie: papier- en grafische industrie

In augustus 2011 is in de papier- en grafische industrie meer omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Een werkdag meer en hogere afzetprijzen hebben de omzet positief beïnvloed. Per gemiddelde werkdag waren de omzet- en het productievolume kleiner. De waarde van de ontvangen orders was in de onderliggende papierbranche hoger dan in augustus 2010.

Omzet, productie en afzetprijs (augustus 2011)

Omzet, productie en afzetprijs (augustus 2011)

Hogere omzet

De omzet van de papier- en grafische industrie was in augustus 3,5 procent hoger dan in dezelfde maand het jaar ervoor. De omzetontwikkelingen op de binnenlandse- en buitenlandse markt ontliepen elkaar niet veel. Een werkdag meer en hogere prijzen beïnvloedden de omzet positief. Per gemiddelde werkdag waren er minder verkopen dan in augustus verleden jaar.

In de papierindustrie werd in augustus op de nationale markt ruim 12 procent meer omgezet en op de exportmarkt ruim 4 procent. De ontwikkelingen waren voor de grafische industrie minder gunstig: op beide afzetmarkten nam de omzet met bijna 4 procent af.

Binnenlandse afnemer plaatst hoger bedrag aan orders

De papierindustrie had in augustus 7 procent hogere orderontvangsten dan een jaar eerder. Vooral de binnenlandse afnemers plaatsten, met bijna 12 procent, een hoger bedrag aan orders.

Prijsstijging

Voor de zestiende maand op rij zijn in augustus de prijzen in de papier- en grafische industrie gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Klanten betaalden bijna 4 procent meer voor de producten. Net als de omzetontwikkelingen ontliepen de prijsontwikkelingen voor het binnen- en buitenland elkaar niet veel.

Vooral klanten van de papierindustrie moesten meer betalen voor hun aankopen. De prijzen in deze subbranche stegen met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. De producten van de grafische industrie werden, met bijna 1 procent, nauwelijks duurder.

Minder productie

De gemiddelde dagproductie van de papier- en grafische industrie was 3,5 procent kleiner dan in dezelfde periode het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches. In november (verslagmaand september 2011) worden de realisaties in de meubelindustrie uitgelegd.

Branche                                                 Verslagmaand

Meubelindustrie                                      september 2011, januari 2012, mei 2012

Hout- en bouwmaterialenindustrie         oktober 2011, februari 2012, juni 2012

Textiel-, kleding- en lederindustrie         november 2011, maart 2012, juli 2012

Papier- en grafische industrie               december 2011, april 2012, augustus 2012