Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

In augustus 2011 heeft de elektrotechnische en machine-industrie meer omgezet dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag was ook het productie- en omzetvolume groter. Voor de toekomst ziet het er minder goed uit: voor de derde maand op rij waren de orderontvangsten lager. De producten konden wel tegen iets hogere prijzen verkocht worden.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (augustus 2011)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (augustus 2011)

Hogere omzet

De elektrotechnische en machine-industrie heeft in augustus van dit jaar voor 12 procent meer omgezet dan in augustus vorig jaar. De omzetstijging is voor ongeveer de helft veroorzaakt door een grotere afzet. Daarnaast was er een kleine prijsstijging en telde augustus in 2011 een werkdag meer dan in 2010.

In de machine-industrie nam de omzet met bijna een kwart toe, maar in de elektronische en elektrische apparatenindustrie nam de waarde van de verkopen met ruim 6 procent af. In beide subbranches waren de buitenlandse afnemers kooplustiger dan de Nederlandse.

Minder aan orders ontvangen

Voor de derde maand op rij was de waarde van de ontvangen orders lager dan een jaar eerder. In augustus bedroeg de daling 13 procent. Deze daling kwam geheel voor rekening van het buitenland. Daar daalde de vraag naar nieuwe producten met 17 procent. De waarde van de orderontvangsten uit eigen land was vrijwel gelijk aan vorig jaar.

Kleine prijsstijgingen

Vergeleken met een jaar eerder heeft de elektrotechnische en machine-industrie haar prijzen ruim 1 procent verhoogd. Ondernemers in de machine-industrie rekenden ruim 0,5 procent meer voor hun producten. Zij waren met deze prijsverhoging iets terughoudender dan de elektronische en elektrische apparatenindustrie. Klanten van deze laatste subbranche waren in augustus 2 procent duurder uit.

Hogere productie

Het productievolume per gemiddelde werkdag was in augustus een kleine 2,5 procent groter dan vorig jaar. Dit was voor de elektronische en elektrische apparatenindustrie de kleinste productiegroei in ruim anderhalf jaar tijd.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)