Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

In augustus groeide de productie en de omzet in de basismetaal- en metaalproductenindustrie ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Daarnaast was de waarde van de ontvangen orders hoger. De producten van de branche werden iets duurder. Het volume van de toegevoegde nam in het tweede kwartaal toe ten opzichte van een jaar geleden.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (augustus 2011)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (augustus 2011)

Hogere omzet

In augustus 2011 hadden de ondernemers in de basismetaal- en metaalproductenindustrie ruim 20 procent meer omzet dan een jaar geleden. Een hoger aantal werkdagen en gestegen prijzen hadden een positief effect op de omzet. Het verkoopvolume was 12 procent groter dan in augustus 2010.

In de basismetaalindustrie steeg de omzet met 16 procent, in de metaalproductenindustrie met een kwart. In beide subbranches ontliepen de ontwikkelingen op de binnenlandse en de exportmarkt elkaar niet veel.

Orderontvangsten licht hoger

De waarde van de orderontvangsten in de basismetaal- en metaalproductenindustrie nam in augustus met ruim 6 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. Net als in de afgelopen twintig maanden nam de buitenlandse vraag sterker toe dan de bestellingen uit eigen land.

Prijzen stijgen

De basismetaal- en metaalproductenindustrie vroeg ruim 3,5 procent meer voor haar producten dan een jaar eerder. De prijzen op de exportmarkt stegen harder dan die in het binnenland.

In de basismetaalindustrie werden de sterkste prijsstijgingen doorgevoerd. In deze subbranche lag het prijsniveau ruim 6 procent hoger, terwijl in de metaalproductenindustrie de producten ruim 2 procent duurder werden.

Productie neemt toe

Het productievolume per gemiddelde werkdag was in augustus ruim 2,5 procent groter dan een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde fors groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in het tweede kwartaal ruim 7 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)