Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

Uit de conjunctuurtest van september 2011 blijkt dat de ondernemers in de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie negatief gestemd zijn over hun werkvoorraad. Desondanks zijn de ondernemers per saldo optimistisch gestemd over de verwachtingen ten aanzien van de productie en afzetprijzen.

Orderontvangst verslechterd

Per saldo hebben de ondernemers in de periode van juni tot en met augustus minder orders ontvangen. De werkvoorraad wordt per saldo opnieuw als negatief beoordeeld. De hieraan gerelateerde index orderpositie is met 1,2 punt gedaald en kwam uit op 101,5 (juli 2000=100). Eén op de elf ondernemers vindt dat hun orderportefeuille ontoereikend is.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2 )

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Productietoename en stijging afzetprijzen verwacht

Per saldo verwacht 15 procent van de ondernemers voor de periode september tot en met november, ondanks de afname van de orderontvangst, een toename van het productieniveau. Ook voorzien zij hogere afzetprijzen voor hun producten in rekening te kunnen brengen aan hun klanten. Verder zijn de ondernemers pessimistisch gestemd over de werkgelegenheid in hun branche. Per saldo denkt 6 procent dat zij minder personeel nodig hebben voor het productieproces.

Verwachting voor september tot en met november 2011

Verwachting voor september tot en met november 2011