Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproducten industrie

Uit de Conjunctuurtest van september 2011 blijkt dat de orderportefeuille van de ondernemers in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie iets is afgenomen ten opzichte van de vorige periode. Voor de komende drie maanden verwachten de ondernemers een daling van het productieniveau en een krimp van de werkgelegenheid in hun branche. Verder voorzien zij een stijging van de afzetprijzen in de betreffende periode.

Omvang orderportefeuille iets verslechterd

In de periode juli tot en met augustus is per saldo de orderontvangst iets verslechterd en is de productie iets afgenomen. Als gevolg hiervan is de omvang van de orderportefeuille volgens de ondernemers iets afgenomen. De werkvoorraad, die tot uitdrukking komt in de index van de orderpositie, kwam hierdoor in september uit op 100,7 (juli 2000=100). Per saldo vindt 4 procent van de ondernemers dat de werkvoorraad, gelet op de tijd van het jaar, ontoereikend is. Volgens 92 procent van hen kan de werkvoorraad echter als normaal worden beschouwd.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Afname productie en stijging afzetprijzen verwacht

Voor de periode september tot en met november verwacht per saldo 8 procent van de ondernemers een daling van het productieniveau. Per saldo voorziet 7 procent dat de afzetprijzen zullen stijgen. Verder zijn de ondernemers pessimistisch gestemd over de werkgelegenheid in hun branche. Per saldo denkt 7 procent dat zij minder personeel nodig hebben voor het productieproces.

Verwachting voor september tot en met november 2011

Verwachting voor september tot en met november 2011