Economische groei in eurozone vertraagt

De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal van 2011 met 1,7 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, na een groei van 2,5 procent in het eerste kwartaal. In vergelijking met het voorgaande kwartaal groeide de economie met 0,2 procent. De gehele Europese Unie van 27 landen liet in het tweede kwartaal een vergelijkbare economische groei zien als de eurozone.

Duitse groei bijna gehalveerd

Duitsland en Frankrijk, de grootste economieën in de eurozone, groeiden in het tweede kwartaal van 2011 met respectievelijk 2,8 procent en 1,7 procent. Deze groeicijfers zijn lager dan in het voorgaande kwartaal. In het eerste kwartaal groeide de Duitse economie nog met 5,0 procent en de Franse met 2,1 procent. In Griekenland en Portugal is er nog sprake van een krimp. Deze landen hebben last van de schuldencrisis.

Ontwikkeling bbp

Ontwikkeling bbp

Groei economie Verenigde Staten trager

In de Verenigde Staten, de grootste economie in de wereld, was de groei in het tweede kwartaal van 2011 met 1,7 procent gelijk aan die van de eurozone. In het eerste kwartaal groeide de Amerikaanse economie nog met 2,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in het voorafgaande jaar. Vooral de export groeide in het tweede kwartaal aanzienlijk minder sterk.

Japanse economie krimpt

In tegenstelling tot Europa en de Verenigde Staten is de Japanse economie zowel in het eerste en tweede kwartaal gekrompen met respectievelijk 1,0 procent en 1,1 procent. De Japanse economie kampt onder meer met de naweeën van de aardbeving en de tsunami in maart van dit jaar. Daarnaast wordt de groei bedreigd door de stijgende koers van de yen