Realisaties overige industrie: textiel-, kleding- en lederindustrie

De omzet van de textiel-, kleding- en lederindustrie lag in juli 2011 onder het niveau van een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag was ook het verkoopvolume kleiner, maar was het productievolume groter. De producten van de branche werden tegen een hogere prijs verkocht. De subbranche textielindustrie ontving een hoger bedrag aan orders, terwijl dit bedrag in de kledingindustrie juist aanmerkelijk lager was dan in juli 2010.

Omzet, productie en afzetprijs (juli 2011)

Omzet, productie en afzetprijs (juli 2011)

Minder omzet en verkopen

In juli 2011 heeft de textiel-, kleding- en lederindustrie 2 procent minder omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar geleden. De ontwikkelingen in binnen- en buitenland liepen sterk uiteen. Zo was er op exportmarkt een groei van circa 5 procent, terwijl op de nationale markt het bedrag aan verkopen 15 procent onder het niveau van een jaar eerder bleef. Juli telde in 2011 een werkdag minder dan in 2010. Dit had een negatief effect op de omzet, terwijl de hogere afzetprijs juist een positieve invloed had. Per gemiddelde werkdag nam het aantal verkopen met 2 procent af.

Alleen in de subbranche textielindustrie namen in juli het bedrag aan verkopen en het verkoopvolume toe. In zowel de kleding- als de lederindustrie bleven de omzet- en afzetniveaus ver achter bij die van juli vorig jaar.

Tegengesteld beeld orderontvangsten

De orderontvangsten in de textielindustrie waren in juli 2011 bijna 10 procent hoger dan een jaar eerder. Deze toename kwam volledig op conto van de orderontwikkelingen op de exportmarkt. Ook de kledingindustrie ontving alleen vanuit het buitenland een hogere waarde aan bestellingen. In eigen land haalde deze subbranche een aanzienlijk lager bedrag op dan in juli 2010. De totale orderontvangsten van de kledingindustrie daalden met bijna een kwart.

Hogere afzetprijs

De textiel-, kleding- en lederindustrie deed haar producten in juli 2011 voor een bijna 5 procent hogere prijs van de hand in vergelijking met een jaar geleden. Hierbij ontliepen de ontwikkelingen in binnen- en buitenland elkaar nauwelijks.

Van de onderliggende branches voerde de lederindustrie, met bijna 7 procent, de sterkste prijsstijging door. De producten van de overige twee subbranches werden ruim 4,5 procent duurder ten opzichte van juli vorig jaar.

Groter productievolume

In juli 2011 heeft de textiel-, kleding- en lederindustrie per gemiddelde werkdag ruim 1,5 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches. In oktober (verslagmaand augustus 2011) worden de realisaties in de papier- en grafische industrie uitgelegd.

Branche                                                 Verslagmaand

Papier- en grafische industrie               augustus 2011, december 2011, april 2012

Meubelindustrie                                      september 2011, januari 2012, mei 2012

Hout- en bouwmaterialenindustrie         oktober 2011, februari 2012, juni 2012

Textiel-, kleding- en lederindustrie         november 2011, maart 2012, juli 2012