Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

In juli 2011 heeft de elektrotechnische en machine-industrie meer omgezet en geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. De waarde van de ontvangen orders lag echter wel op een lager niveau. Voor de producten van deze branche moest iets meer worden betaald vergeleken met juli vorig jaar.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juli 2011)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juli 2011)

Meer omzet

De elektrotechnische en machine-industrie heeft in juli 2011 voor een kwart meer verkocht dan in juli 2010. De licht gestegen afzetprijzen hadden een positief effect op de omzet, terwijl een ongunstig kalendereffect de omzet juist drukte.

De omzetgroei is geheel toe te schrijven aan de machine-industrie. De buitenlandse omzet van deze subbranche nam met meer dan de helft toe. De waarde van de binnenlandse verkopen steeg met ruim 4,5 procent minder uitbundig. In de elektronische en elektrische apparatenindustrie was het beeld compleet anders: daar nam de totale omzet met 9 procent af.

Lichte daling waarde ontvangen orders

Voor de tweede maand op rij lag de waarde van de ontvangen orders lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juli 2011 was de daling een kleine 1,5 procent. Deze afname liet zich zien in zowel de machine-industrie als in de elektronische en elektrische apparatenindustrie. De vraag naar nieuwe producten viel op de binnenlandse markt sterker terug dan op de exportmarkt.

Producten iets in prijs gestegen

Klanten van de elektrotechnische en machine-industrie moesten in juli ruim 1 procent meer betalen voor hun producten dan een jaar geleden. Ondernemers in de elektronische en elektrische apparatenindustrie verhoogden hun prijzen met ruim 2 procent, terwijl machinefabrikanten ruim 0,5 procent meer vroegen.

Hogere productie

Het productievolume per gemiddelde werkdag was in juli 2011 bijna 8 procent groter dan het volume van een jaar geleden.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)