Minder dodelijke ongevallen op het spoor

Het aantal doden door ongevallen op het spoor is in 2010 gedaald, net als in eerdere jaren. In vergelijking met 2005 is het aantal doden op het spoor afgelopen jaar meer dan gehalveerd. De meeste dodelijke slachtoffers vielen bij ongevallen op spoorwegovergangen. Het aantal zelfdodingen op het spoor is in deze aantallen niet begrepen.

Minder doden

In 2010 zijn 10 mensen om het leven gekomen door ongevallen op het spoor. In 2009 waren dit nog 14 mensen. In 2005 lag dit aantal beduidend hoger, toen waren er 25 dodelijke slachtoffers. De meeste mensen kwamen om het leven door ongelukken op spoorwegovergangen, waarvan Nederland er ongeveer 2 700 heeft. In tegenstelling tot het aantal ongevallen, neemt het aantal zelfdodingen op het spoor niet af. Dit aantal ligt al jaren rond de 190.

Dodelijke slachtoffers op het spoor

Grafiek van het aantal dodelijke slachtoffers op het spoor

Ernstige ongevallen toegenomen

Ondanks de daling van het aantal dodelijke slachtoffers is het aantal ernstige ongevallen in 2010 toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Vanaf 2007 nam het aantal ernstige ongevallen ieder jaar af. In 2005 waren er nog 48 ernstige ongevallen op het spoor. De stijging in 2010 is vrijwel geheel toe te schrijven aan de toename van het aantal botsingen.

Aantal ernstige ongevallen naar oorzaak

Grafiek van het aantal ernstige ongevallen op het spoor naar oorzaak

Maarten Pouwels