Realisaties: transportmiddelenindustrie

De transportmiddelenindustrie heeft in juni 2011 iets meer omgezet dan een jaar eerder. De waarde van de orderontvangsten lag echter op een lager niveau. Per gemiddelde werkdag was het productievolume beduidend groter. De afzetprijzen zijn in een jaar tijd licht gestegen.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juni 2011)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juni 2011)

Kleine omzettoename

De transportmiddelenindustrie zette in juni 1 procent meer om dan in dezelfde maand een jaar eerder. De omzet is negatief beïnvloed door een minder gunstig werkdagpatroon. De toegenomen afzetprijzen hadden echter een positief effect.

Buitenlandse klanten namen voor ruim 9 procent meer aan transportmiddelen af. Nederlandse afnemers waren voorzichtiger dan vorig jaar. Zij kochten voor 13 procent minder.

In het tweede kwartaal van 2011 is de omzettoename uitgekomen op 13 procent. Evenals in de voorgaande vijf kwartalen kwam de groei volledig uit het buitenland.

Waarde ontvangen orders lager

In juni 2011 waren de orderontvangsten ruim 4 procent lager dan een jaar eerder. De vraag uit het buitenland nam iets sterker af dan de binnenlandse vraag.

In het tweede kwartaal nam de waarde van de ontvangen orders met ruim 1,5 procent toe.

Afzetprijzen licht gestegen

Ondernemers in de transportmiddelenindustrie verhoogden hun prijzen het afgelopen jaar met een kleine 1,5 procent. Binnenlandse klanten waren in juni iets duurder uit dan de buitenlandse. Deze prijsstijgingen zijn vergelijkbaar met die in de eerste twee maanden van het kwartaal.

Behoorlijke productiegroei

In juni 2011 lag de productie van de transportmiddelenindustrie op een beduidend hoger niveau dan een jaar eerder. Per werkdag was het productievolume een vijfde groter. Desondanks was juni van het tweede kwartaal de maand met de kleinste productieontwikkeling. In het gehele kwartaal nam de productie met 24 procent toe.

Volume bruto toegevoegde waarde groeit flink

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de transportmiddelenindustrie was in het eerste kwartaal van 2011 ruim 35 procent groter dan een jaar eerder. In het derde en vierde kwartaal van vorig jaar groeide dit volume ook al flink met respectievelijk een derde en bijna 45 procent.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)