Realisaties overige industrie: hout- en bouwmaterialenindustrie

De omzet van de hout- en bouwmaterialenindustrie was in juni 2011 lager dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag werd er weliswaar meer verkocht, maar was de productie kleiner. De branche deed haar producten tegen een hogere prijs van de hand dan in juni 2010.

Omzet, productie en afzetprijs (juni 2011)

Omzet, productie en afzetprijs (juni 2011)

Omzet lager, afzet groter

De hout- en bouwmaterialenindustrie heeft in juni 2011 ruim 5 procent minder omgezet ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. De omzetafname kwam volledig voor rekening van een 8 procent lagere omzet in het binnenland. Op de exportmarkt nam het bedrag aan verkopen met bijna 6 procent toe. Juni telde in 2011 twee werkdagen minder dan in 2010. Dit had een negatief effect op de omzet, terwijl een hogere afzetprijs juist een positieve invloed had. Per gemiddelde werkdag was de afzet ruim 1,5 procent groter.

In juni daalden in de houtindustrie en de bouwmaterialenindustrie de omzetten met respectievelijk 6 en ruim 5 procent ten opzichte van juni vorig jaar. Het valt op dat beide subbranches in eigen land nagenoeg even sterke omzetafnames hadden. Over de grens waren er toenames die ook vrijwel evenredig aan elkaar waren.

In het tweede kwartaal van 2011 was de omzet van de hout- en bouwmaterialenindustrie 4 procent hoger. De houtindustrie deed, met een omzetgroei van circa 5 procent, de beste zaken. In de bouwmaterialenindustrie nam het bedrag aan verkopen met ruim 3,5 procent toe in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Hogere afzetprijs

De producten van de branche werden in juni 2011 bijna 2,5 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Binnen de landsgrenzen steeg de afzetprijs een fractie harder dan erbuiten.

Van de onderliggende branches voerde, met ruim 2,5 procent, de houtindustrie de sterkste prijsstijging door. De producten van de bouwmaterialenindustrie werden circa 2 procent duurder ten opzichte van juni vorig jaar.

De prijsontwikkelingen in het tweede kwartaal zijn vergelijkbaar met die in juni 2011.

Minder productie

De gemiddelde dagproductie van de hout- en bouwmaterialenindustrie was in juni bijna 1 procent kleiner vergeleken met een jaar eerder.

Ondanks de productiekrimp van juni produceerde de branche in het tweede kwartaal van 2011 ruim 1,5 procent meer dan in het overeenkomstige kwartaal van 2010.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches. In september 2011 (verslagmaand juli 2011) worden de realisaties in de textiel-, kleding- en lederindustrie uitgelegd.

Branche                                                 Verslagmaand

Textiel-, kleding- en lederindustrie         juli 2011, november 2011, maart 2012

Papier- en grafische industrie               augustus 2011, december 2011, april 2012

Meubelindustrie                                      september 2011, januari 2012, mei 2012

Hout- en bouwmaterialenindustrie         oktober 2011, februari 2012, juni 2012