Voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juli 2011 blijkt dat de ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie minder orders hebben ontvangen. Zij zijn per saldo ontevreden over hun orderpositie. Voor de komende maanden wordt een afname van het personeelsbestand verwacht. De concurrentiepositie veranderde nauwelijks.

Minder orders

In de periode van april tot en met juni zijn er minder orders ontvangen dan in de voorgaande drie maanden. Doordat ook de productie afnam, bleef de werkvoorraad nagenoeg ongewijzigd. De index orderpositie kwam uit op 123,5 (juli 2000=100). Per saldo vindt 3 procent van de ondernemers dat hun orderpositie te klein is en 6 procent is van mening dat de voorraden gereed product te groot zijn, gelet op de afzetverwachting.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Hogere afzetprijzen verwacht

Voor de periode juli tot en met september verwachten de ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie een nagenoeg onveranderd productieniveau. Per saldo verwacht ruim 30 procent van hen dat de afzetprijzen in de komende drie maanden gaan stijgen. Verder voorziet 5 procent van de ondernemers voor de komende periode een kleiner personeelsbestand.

Verwachting voor juli tot en met september 2011

Verwachting voor juli tot en met september 2011

Concurrentiepositie vrijwel ongewijzigd

De buitenlandse concurrentiepositie is de afgelopen maanden licht verbeterd, volgens de ondernemers. De concurrentiepositie op de binnenlandse markt verslechterde daarentegen. De bezettingsgraad van de productie-installaties bedroeg in juli 79,2 procent, tegen 77,9 procent in april van dit jaar. Per saldo ondervindt 7 procent van de ondernemers productiebelemmeringen als gevolg van onvoldoende vraag naar hun producten.