Overige industrie: meubelindustrie

De Conjunctuurtest van juli 2011 laat een wisselend beeld zien van de meubelindustrie. Volgens de ondernemers is hun orderpositie ontoereikend. Zij verwachten in de komende drie maanden echter wel een toename van de productie en een stijging van de afzetprijzen van hun producten. Er heerst bij de ondernemers in de meubelbranche een pessimistische stemming over de werkgelegenheid. Verder ondervindt men productiebelemmeringen door onvoldoende vraag.

Orderportefeuille te klein

De orderontvangst is in de afgelopen drie maanden afgenomen. De index van de orderpositie kwam uit op 80,0 (juli 2000=100). De werkvoorraad in de meubelindustrie laat sinds begin 2010 een gestage daling zien. De ondernemers zijn dan ook ontevreden over de orderportefeuille. Per saldo beoordeelt ruim één op de vier ondernemers de omvang ervan als ontoereikend.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Productiegroei en afname personeelssterkte verwacht

Ondanks de ontevredenheid over de orderportefeuille verwacht per saldo 6 procent van de ondernemers een toename van de productie in de komende drie maanden. Zij voorzien ook een stijging van de afzetprijzen voor hun producten. Over de werkgelegenheid zijn de ondernemers voor de komende periode pessimistisch gestemd. Per saldo verwacht  één op de tien ondernemers dat er minder personeel nodig zal zijn voor het productieproces.

Verwachting voor juli 2011 tot en met september 2011

Verwachting voor juli 2011 tot en met september 2011

Onvoldoende vraag belemmert productie

Ruim 40 procent van de ondernemers ondervindt productiebelemmeringen als gevolg van onvoldoende vraag naar hun producten. Ondanks het feit dat alle ondernemers van mening zijn dat de concurrentiepositie op de exportmarkt in de periode april tot en met juni onveranderd is, voorziet 12 procent van hen een lagere buitenlandse omzet. De benutting van de productie-installaties is in juli uitgekomen op 76,4 procent; bijna 1 procentpunt lager dan in april.

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In augustus zullen de oordelen en verwachtingen van de Hout- en bouwmaterialenindustrie worden weergegeven.

Branche                                                 Verslagmaand

Hout- en bouwmaterialenindustrie         augustus 2011, december 2011, april 2012

Textiel-, kleding- en lederindustrie   september 2011, januari 2012, mei 2012

Papier- en grafische industrie                oktober 2011, februari 2012, juni 2012

Meubelindustrie                                      november 2011, maart 2012, juli 2012