Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was in mei 2011 hoger dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag was het verkoopvolume echter kleiner en werd er ook minder geproduceerd. Voor de producten van de branche werd flink meer betaald in vergelijking met mei 2010. De orderontvangsten in zowel de chemische als in de farmaceutische industrie waren hoger.

Omzet, productie en afzetprijs (mei 2011)

Omzet, productie en afzetprijs (mei 2011)

Hogere omzet, kleiner verkoopvolume

In mei 2011 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie 24 procent meer omgezet dan in dezelfde maand van 2010. Hierbij nam het binnenlandse bedrag aan verkopen met circa 30 procent toe en het buitenlandse met een vijfde. De omzet werd in mei positief beïnvloed door een hogere afzetprijs en een ander werkdagpatroon. Het verkoopvolume bleef onder het niveau van een jaar geleden.

Van de onderliggende branches sprong in mei de farmaceutische industrie er negatief uit. Hier werd ruim 1,5 procent minder omgezet vergeleken met een jaar eerder. De aardolie-industrie had, met circa 30 procent, de sterkste omzettoename. De rubber- en kunststofproducten- en de chemische industrie volgden met respectievelijk ruim een kwart en 22 procent meer omzet dan in de overeenkomstige maand van 2010.

Hogere waarden aan ontvangen orders

In mei heeft de chemische industrie een 14 procent hogere waarde aan orders ontvangen in vergelijking met een jaar eerder. Op de nationale markt namen de orderontvangsten met ruim een kwart in waarde toe en op de exportmarkt met ruim 8 procent.

Bij de farmaceutische industrie namen de uit het binnen- en buitenland afkomstige bestellingen even sterk in waarde toe. De totale orderontvangsten van deze subbranche lagen 8 procent hoger dan in mei 2010.

Afzetprijs neemt flink toe

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie rekende haar producten in mei 19 procent duurder af ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In eigen land steeg de afzetprijs harder dan over grens.

De prijsstijging van de branche wordt al sinds januari vorig jaar grotendeels gedragen door de prijsontwikkelingen in de aardolie- en de chemische industrie. In mei 2011 werden olie- en chemische producten respectievelijk 24 en 19 procent duurder dan een jaar eerder. De producten van de farmaceutische en de rubber- en kunststofproductenindustrie stegen, met bijna 4,5 en ruim 5 procent, beduidend minder sterk in prijs.

Minder productie

De branche produceerde in mei per gemiddelde werkdag ruim 2,5 procent minder dan in mei vorig jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)