Voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juni 2011 blijkt dat de ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie minder orders hebben ontvangen. In de afgelopen periode is de productie gestegen. Voor de komende periode zijn de ondernemers optimistisch gestemd over de verwachtingen voor de productie en de verkoopprijzen. De werkgelegenheid in hun branche zal volgens de ondernemers iets afnemen.

Orderportefeuille afgenomen

In de maanden maart tot en met mei hebben de ondernemers minder orders ontvangen dan in de voorgaande periode. De productie is in dezelfde periode gestegen. Per saldo nam de werkvoorraad af. De index orderportefeuille, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, is hierdoor afgenomen en komt uit op 123,8 (juli 2000=100).

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie en hogere afzetprijzen verwacht

Voor de maanden juni tot en met augustus verwacht per saldo 7 procent van de ondernemers een productietoename te kunnen realiseren. Over de verwachte afzetprijzen denkt per saldo 15 procent van hen dat deze in de komende drie maanden gaan stijgen. Per saldo verwacht 2 procent van de ondernemers, dat het personeelsbestand in de komende drie maanden zal krimpen.

Verwachting voor juni tot en met augustus 2011

Verwachting voor juni tot en met augustus 2011