Realisaties: transportmiddelenindustrie

In april 2011 heeft de transportmiddelenindustrie meer af- en omgezet dan in april 2010. Ook de productie en de waarde van de ontvangen orders namen toe. De prijzen lagen op een iets hoger niveau dan vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2011 was de bruto toegevoegde waarde fors groter.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (april 2011)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (april 2011)

Flinke omzetgroei

Het omzetvolume per gemiddelde werkdag is in april 2011 in de transportmiddelenindustrie met bijna een vijfde toegenomen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Doordat de prijzen iets zijn gestegen, was de omzet 21 procent hoger.

De extra omzet ten opzichte van april 2010 is geheel in het buitenland gerealiseerd. Daar was de groei bijna 40 procent. In eigen land werd ruim 7 procent minder omgezet.

Waarde orderontvangsten fors gestegen

Ondernemers in de transportmiddelenindustrie ontvingen in april voor 22 procent meer aan orders dan een jaar eerder. Deze extra vraag kwam van over de grenzen: buitenlandse klanten bestelden voor maar liefst bijna een derde meer. In eigen land nam de vraag naar nieuwe producten juist met ruim 3 procent af.

Lichte prijsstijgingen

In een jaar tijd zijn in de transportmiddelenindustrie de prijzen met ruim 1,5 procent gestegen. Voor Nederlandse klanten gingen de prijzen harder omhoog dan voor buitenlandse afnemers.

Beduidend hogere productie

De transportmiddelenindustrie heeft in april per gemiddelde werkdag 23 procent meer geproduceerd dan in dezelfde maand van 2010.

Volume bruto toegevoegde waarde groeit flink

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de transportmiddelenindustrie was in het eerste kwartaal van 2011 ruim 35 procent groter dan een jaar eerder. In het derde en vierde kwartaal van vorig jaar groeide dit volume ook al flink met respectievelijk een derde en bijna 45 procent.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)