Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De omzet in de voedings- en genotmiddelenindustrie is in april toegenomen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag nam licht af. De prijzen lagen in april op een hoger niveau dan in april vorig jaar. De bruto toegevoegde waarde was in het vierde kwartaal van 2010 iets kleiner dan in het overeenkomstige kwartaal van 2009.

Omzet, productie en afzetprijs (april 2011)

Omzet, productie en afzetprijs (april 2011)

Hogere omzet

In de voedings- en genotmiddelenindustrie is de omzet 11 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In tegenstelling tot de afgelopen maanden nam het bedrag aan verkopen in eigen land sterker toe dan die over de grens. Op de nationale markt werd er voor ruim 13 procent meer verkocht en op de exportmarkt voor bijna 8 procent meer. Het volume van de gemiddelde dagomzet lag voor de binnenlandse en buitenlandse markt ruim een procent lager dan in april 2010. Het aantal werkdagen in april 2011 is gelijk aan dat van april 2010. De prijsstijging van 12 procent is dan ook geheel verantwoordelijk voor de omzettoename.

De omzetgroei wordt voornamelijk veroorzaakt door de omzettoename in de voedingsmiddelenindustrie. Ook de drankenindustrie had een hoger bedrag aan verkopen.

Producten duurder

De producten in de voedings- en genotmiddelenbranche waren in april 12 procent duurder dan april afgelopen jaar. De klanten op de binnenlandse markt waren 4 procent meer kwijt voor hun producten. Op de buitenlandse markt stegen de prijzen 9 procent.

Net als in voorgaande perioden werden vooral de producten in de voedingsmiddelenindustrie duurder. Bij deze subbranche stegen de prijzen op de binnenlandse markt ruim 15 procent en op de buitenlandse 11 procent.

Productie neemt toe

In april is er in de voeding- en genotmiddelenindustrie per dag ruim 3 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde iets kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het laatste kwartaal van vorig jaar 0,5 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal van 2009. Het is de eerste afname na vijf kwartalen met groei.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)