Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

In april heeft de basismetaal- en metaalproductenindustrie meer omgezet en geproduceerd dan in april 2010. Ook waren de waarde van de ontvangen orders en de afzetprijs hoger dan een jaar geleden.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (april 2011)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (april 2011)

Omzet basismetaalindustrie neemt flink toe

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie werd in april 18 procent meer omgezet dan in april 2010. Deze groei werd veroorzaakt door een toename van de hoeveelheid verkochte producten van 12 procent en hogere afzetprijzen.

In de subbranche basismetaalindustrie werd in april 2011 bijna een derde meer omgezet dan een jaar eerder. De ontwikkelingen op de nationale en de exportmarkt ontliepen elkaar niet veel. In de metaalproductenindustrie werd vooral op de buitenlandse markt meer omzet gerealiseerd. Daar nam de omzet met circa een kwart toe, terwijl op de binnenlandse markt de omzettoename beperkt bleef tot 3,5 procent.

Hogere waarde ontvangen orders

Het bedrag aan ontvangen orders door de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in april 16 procent hoger in vergelijking met een jaar eerder. Voor het eerst in het afgelopen half jaar was de stijging van de orderontvangsten duidelijk lager dan een kwart. De subbranche basismetaalindustrie ontving in april weliswaar nog voor meer dan een kwart extra aan orders, maar in de metaalproductenindustrie beperkte de toename in de orderontvangsten zich tot bijna 10 procent.

Prijsstijgingen in de basismetaalindustrie het sterkst

De producten van de branche werden in april 2011 bijna 6 procent duurder ten opzichte van een jaar eerder.

Net als in de voorgaande maanden vonden in april de grootste prijsstijgingen plaats in de basismetaalindustrie. Daar werden de producten 11 procent duurder. De prijsontwikkelingen in de metaalproductenindustrie waren gematigder. Hier zetten de ondernemers hun producten tegen 2,5 procent hogere prijzen in de markt.

Meer productie

In vergelijking met een jaar geleden werd er in april bijna 6 procent meer geproduceerd door de basismetaal- en metaalproductenindustrie.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)