Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in april 2011 meer omgezet dan in april vorig jaar. Het verkoop- en productievolume waren per gemiddelde werkdag echter kleiner. Producten van de branche stegen flink in prijs vergeleken met een jaar eerder. De onderliggende branches chemische en farmaceutische industrie hadden in april respectievelijk hogere en vrijwel ongewijzigde orderontvangsten.

Omzet, productie en afzetprijs (april 2011)

Omzet, productie en afzetprijs (april 2011)

Omzet hoger, verkoopvolume kleiner

In april 2011 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie 13 procent meer omgezet dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Op de binnenlandse markt nam de omzet sterker toe dan op de buitenlandse. In april werd de omzettoename geheel gedragen door een aanzienlijk hogere afzetprijs. Het verkoopvolume bleef duidelijk achter vergeleken met een jaar geleden.

Met respectievelijk 18 en 16 procent hadden de onderliggende branches aardolie- en farmaceutische industrie in april de sterkste omzettoenames. De chemische en de rubber- en kunststofproductenindustrie behaalden ieder ruim 8 procent meer omzet dan in dezelfde maand van 2010.

Alleen hogere orderontvangsten in chemie

De chemische industrie heeft in april voor 4 procent meer aan orders ontvangen. Deze toename kwam volledig op conto van hogere orderontvangsten op de nationale markt. Hier steeg de waarde van de ontvangen orders met een vijfde ten opzichte van april 2010. Op de exportmarkt was, met een afname van circa 3 procent, het beeld een stuk minder rooskleurig.

In de farmaceutische industrie was in april de waarde van de ontvangen orders vrijwel gelijk aan die van een jaar eerder. Deze subbranche haalde weliswaar voor 1 procent meer aan buitenlandse orders binnen, maar zag het bedrag aan binnenlandse bestellingen met 7 procent afnemen.

Afzetprijs blijft stijgen

Voor de achtste achtereenvolgende maand werden de producten van de branche duurder dan in de maand ervoor. In april 2011 was de afzetprijs 21 procent hoger ten opzichte van april vorig jaar. Binnen de landsgrenzen stegen de producten harder in prijs dan erbuiten.

De aardolie- en de chemische industrie droegen nog steeds het meest bij aan de prijsstijging in de branche. Olieproducten werden bijna 30 procent duurder in vergelijking met april 2010, chemische producten een vijfde. In de farmaceutische en de rubber- en kunststofproductenindustrie stegen de afzetprijzen met ongeveer 5 procent.

Productievolume neemt af

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in april per gemiddelde werkdag circa 3 procent minder geproduceerd. Het was voor het eerst na oktober vorig jaar dat het productievolume kleiner was dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Groter volume bruto toegevoegde waarde

In het vierde kwartaal van vorig jaar was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie bijna 2,5 procent groter dan een jaar eerder. Voor de branche is het de minst sterke groei na het derde kwartaal van 2009.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)