Voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van mei 2011 blijkt dat de ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie meer orders hebben ontvangen en ook meer hebben geproduceerd. Voor de komende drie maanden voorzien zij een verdere toename van de productie en een stijging van de verkoopprijzen. De werkgelegenheid in hun branche zal volgens de ondernemers verder afnemen.

Orderportefeuille toegenomen

In de periode februari tot en met april is de orderontvangst toegenomen. De productie is in dezelfde periode eveneens gestegen. De index van de orderpositie is hierdoor licht toegenomen en komt uit op 125,1 (juli 2000=100). Desondanks oordelen de ondernemers negatief over hun orderpositie.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie en hogere afzetprijzen voorzien

Voor de periode mei tot en met juli verwacht per saldo een op de acht ondernemers een productietoename te kunnen realiseren. Over de verwachte afzetprijzen vindt per saldo ruim een derde van hen dat deze in de komende drie maanden gaan stijgen. Meer ondernemers dan in de voorgaande periodes vinden dat de werkgelegenheid in hun branche verder zal afnemen.

Verwachting voor mei tot en met juli 2011

Verwachting voor mei tot en met juli 2011