Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In maart 2011 nam voor de achtste keer op rij de omzet in de voedings- en genotmiddelenbranche toe ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag was het gemiddelde omzet- en productievolume echter kleiner. Voor de vijftiende maand op rij lagen de prijzen op een hoger niveau dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. De bruto toegevoegde waarde was in het vierde kwartaal van 2010 iets kleiner dan in het overeenkomstige kwartaal van 2009.

Omzet, productie en afzetprijs (maart 2011)

Omzet, productie en afzetprijs (maart 2011)

Meer omzet door prijsstijging

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie was in maart 2011 ruim 10 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Op de buitenlandse markt namen de verkopen iets meer toe dan op de binnenlandse markt. De gemiddelde dagomzet lag echter ruim 1 procent lager dan in maart 2010. De omzetgroei komt dan ook geheel voor rekening van de gestegen prijzen.

In de eerste drie maanden van 2011 namen de verkopen in de voedings- en genotmiddelenbranche 11 procent toe ten opzichte van het eerste kwartaal 2010. De omzettoename is dan ook geheel toe te schrijven aan de gestegen afzetprijzen.

Afzetprijzen op recordhoogte

In maart 2011 vroeg de voedings- en genotmiddelenindustrie 12 procent meer voor zijn producten dan in maart 2010. Op de binnenlandse markt waren klanten 13 procent duurder uit, terwijl de klanten in het buitenland 10 procent meer moesten neertellen voor hetzelfde product als dezelfde maand een jaar eerder.

Producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie werden in het eerste kwartaal van 2011 ruim 11 procent duurder. Voor afnemers in Nederland stegen de prijzen 13 procent, terwijl de buitenlandse afnemers bijna 10 procent meer betaalden.

Productie neemt af

De gemiddelde dagproductie lag in maart 4 procent onder het niveau van maart 2010.

In het eerste kwartaal van 2011 produceerde de branche bijna 1,5 procent minder dan een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde iets kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het laatste kwartaal van vorig jaar 0,5 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal van 2009. Het is de eerste afname na vijf kwartalen met groei.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)