Realisaties: transportmiddelenindustrie

In de transportmiddelenindustrie is in maart 2011 fors meer geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook de omzet en het aantal verkopen namen toe. Voor de komende maanden lijkt het er eveneens goed uit te zien, want de orderontvangsten lagen duidelijk op een hoger niveau. In maart zijn de afzetprijzen licht gestegen.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (maart 2011)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (maart 2011)

Meer omzet

De omzet van de transportmiddelenindustrie was in maart 18 procent hoger dan een jaar eerder. Het bedrag aan verkopen werd positief beïnvloed door iets hogere afzetprijzen. Het extra aantal verkopen werd volledig in het buitenland afgezet. Daar nam de omzet met ruim 35 procent toe. In eigen land nam het verkoopvolume juist af.

In het eerste kwartaal van 2011 nam de omzet met 30 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. Deze omzettoename is volledig toe te schrijven aan een groter aantal verkopen in het buitenland.

Fors hogere waarde orderontvangsten

In maart 2011 ontving de transportmiddelenindustrie een fors hoger bedrag aan orders. De waarde lag circa een derde hoger dan in maart 2010. De vraag uit het buitenland groeide met bijna 45 procent, terwijl de bestellingen uit Nederland 14 procent hoger waren.

Ondanks de forse toename was het resultaat in maart het minste van het eerste kwartaal. In het eerste kwartaal was de waarde van de ontvangen orders twee derde hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Producten iets duurder

De prijzen in de transportmiddelenindustrie zijn in een jaar tijd licht gestegen. Afnemers waren in maart een kleine 1,5 procent duurder uit. In Nederland werden de prijzen relatief iets meer verhoogd dan in het buitenland.

De prijsontwikkelingen in maart zijn vergelijkbaar met die over het gehele eerste kwartaal van 2011.

Fors meer geproduceerd

In de transportmiddelenindustrie is in maart 2011 behoorlijk meer geproduceerd dan een jaar geleden. Het productievolume per gemiddelde werkdag was bijna een derde groter. In het gehele eerste kwartaal rolden er gemiddeld ruim 40 procent meer eenheden gereed product van de band.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)