Realisaties overige industrie: textiel-, kleding- en lederindustrie

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in maart 2011 meer omgezet dan in de overeenkomstige maand van 2010. Per gemiddelde werkdag waren ook het verkoop- en productievolume groter. De branche deed haar producten tegen een hogere prijs van de hand. In de onderliggende branche textielindustrie waren de orderontvangsten hoger, terwijl ze in de kledingindustrie juist onder het niveau van maart vorig jaar lagen.

Omzet, productie en afzetprijs (maart 2011)

Omzet, productie en afzetprijs (maart 2011)

Omzet hoger, verkoopvolume groter

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in maart 14 procent meer omgezet dan in maart 2010. De omzettoename kwam volledig voor rekening van een forse groei op de exportmarkt. Op de binnenlandse markt lag het bedrag aan verkopen juist onder het niveau van een jaar eerder. Een hogere afzetprijs beïnvloedde de omzet positief. In maart groeide per gemiddelde werkdag het aantal verkopen met bijna 10 procent.

In maart 2011 was in de onderliggende branche lederindustrie de omzettoename het sterkst, gevolgd door die in de textielindustrie. De kledingindustrie had als enige subbranche een lagere omzet in vergelijking met maart vorig jaar.

De textiel-, kleding- en lederindustrie haalde in het eerste kwartaal van 2011 een 12 procent hoger bedrag aan verkopen binnen.

Tegengesteld beeld orderontvangsten

In maart 2011 haalde de textielindustrie voor bijna een kwart meer aan orders binnen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in het buitenland deed zij goede zaken. Ook de kledingindustrie ontving een hogere waarde aan buitenlandse orders. Daar houdt de vergelijking echter op, want de orderontvangsten in eigen land lagen voor deze subbranche ver onder het niveau van maart 2010. De totale waarde aan ontvangen orders daalde in de kledingindustrie met 11 procent.

De kwartaalontwikkeling van de orderontvangsten in de textielindustrie is vergelijkbaar met de ontwikkeling in maart. De kledingindustrie haalde in het eerste kwartaal van 2011 voor 9 procent meer aan orders binnen ten opzichte van een jaar eerder.

Afzetprijs op hoger niveau

De producten van de branche waren in maart ruim 3,5 procent duurder dan in de overeenkomstige maand van 2010. Binnen de landsgrenzen steeg de afzetprijs iets harder dan erbuiten. Met bijna 4,5 procent was in de subbranche lederindustrie de prijsstijging het sterkst. De producten van de textiel- en de kledingindustrie werden respectievelijk ruim 3,5 en bijna 3 procent duurder ten opzichte van maart vorig jaar.

De prijsontwikkeling binnen de textiel-, kleding- en lederindustrie in het eerste kwartaal van 2011 is vergelijkbaar met die in maart.

Flink meer productie

De gemiddelde dagproductie van de branche was in maart 12 procent groter vergeleken met een jaar eerder.

In het eerste kwartaal van 2011 ontwikkelde de productie zich met ruim 9 procent iets minder sterk dan in maart.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches. In juni (verslagmaand april 2011) worden de realisaties in de papier- en grafische industrie uitgelegd.

Branche                                                 Verslagmaand

Papier- en grafische industrie               april 2011, augustus 2011, december 2011

Meubelindustrie                                      mei 2011, september 2011, januari 2012

Hout- en bouwmaterialenindustrie         juni 2011, oktober 2011, februari 2012

Textiel-, kleding- en lederindustrie         juli 2011, november 2011, maart 2012