Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

In de derde maand van 2011 heeft de elektrotechnische en machine-industrie meer geproduceerd en verkocht dan in dezelfde maand in 2010. Daarnaast was de waarde van de ontvangen orders hoger. De afzetprijzen lager op een iets hoger niveau.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (maart 2011)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (maart 2011)

Meer omzet

De elektrotechnische en machine-industrie heeft in maart qua volume 20 procent meer afgezet dan een jaar eerder. Door de licht gestegen prijzen kwam de omzetwaarde 23 procent hoger uit.

De machine-industrie is geheel verantwoordelijk voor de omzetstijging. In deze subbranche nam de omzet met bijna 40 procent toe, vooral door de fors hogere verkopen in het buitenland. In de elektronische en elektrische apparatenindustrie daalde de omzet echter met ruim 3 procent. Hier waren het juist de buitenlandse klanten die minder afnamen. De binnenlandse verkopen namen wel toe.

In het eerste kwartaal van 2011 was de gemiddelde omzetstijging hoger dan die in maart 2010. Over het hele kwartaal werd er in de elektrotechnische en machine-industrie ruim 30 procent meer verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Hogere orderontvangsten

De orderontvangsten namen in de elektrotechnische en machine-industrie in maart toe met 11 procent. Net zoals bij de omzet was het ook bij de orders de machine-industrie die verantwoordelijk was voor de groei. Deze subbranche ontving qua waarde 19 procent meer bestellingen dan een jaar eerder. In de elektronische en elektrische apparatenindustrie nam de waarde van de ontvangen orders met bijna 7 procent af. De buitenlandse vraag was 10 procent lager. De binnenlandse vraag steeg nog wel met 3,5 procent.

Over het eerste kwartaal van 2011 nam de vraag naar nieuwe producten met 14 procent toe. Vooral de machine-industrie kon meer orders in de boeken bijschrijven.

Afzetprijzen gestegen

In maart 2011 lagen de afzetprijzen in de elektrotechnische en machine-industrie 2 procent hoger dan een jaar eerder. Hiermee houden de prijsstijgingen gelijke tred met de inflatie.

In de machine-industrie werden de producten ruim 1 procent duurder, terwijl klanten van de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie een kleine 3,5 procent meer moesten gaan betalen.

De prijsstijgingen in maart zijn vergelijkbaar met die in de eerste twee maanden van 2011.

Productie groter

De productie in de elektrotechnische en machine-industrie lag in maart op een hoger niveau. Ten opzichte van een jaar geleden was de productie per gemiddelde werkdag bijna 7 procent groter.

Ten opzichte van de eerste twee maanden van 2011 was dit een relatief kleine groei. Over het gehele eerste kwartaal werd een productiestijging van 15 procent gerealiseerd.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)