Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

In maart heeft de basismetaal- en metaalproductenindustrie meer omgezet en meer geproduceerd dan in maart 2010. Ook waren de waarde van de ontvangen orders en de afzetprijzen hoger dan een jaar geleden.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (maart 2011)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (maart 2011)

Omzet en verkoopvolume nemen toe

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in maart het verkoopvolume 14 procent groter dan een jaar geleden. De producten werden tegen hogere prijzen verhandeld. Dit had een positief effect op de omzet. Het bedrag aan verkopen nam in maart met bijna een kwart toe.

Al sinds januari 2010 neemt de omzet op de exportmarkt aanzienlijk sterker toe dan op de nationale markt. Dit wordt deels veroorzaakt door de harder stijgende prijzen voor buitenlandse afnemers.

In maart 2011 werd in de subbranche basismetaalindustrie bijna 40 procent meer omgezet, in de metaalproductenindustrie nam de omzet met 15 procent toe in vergelijking met maart 2010.

De omzetontwikkeling van de basismetaal- en metaalproductenindustrie in het eerste kwartaal van 2011 is nagenoeg vergelijkbaar met die in maart.

Fors hogere waarde ontvangen orders

De basismetaal- en metaalproductenindustrie had in maart 21 procent hogere orderontvangsten dan een jaar eerder. Op de exportmarkt was de groei het sterkst. Daar was de toename bijna een kwart.

In het eerste kwartaal van 2011 steeg de waarde van de ontvangen orders met ruim een kwart.

Afzetprijzen in basismetaalindustrie stijgen sterk

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie werden de producten in maart 2011 tegen circa 8 procent hogere prijzen verkocht. Net als in de maanden ervoor was de prijsstijging in de basismetaalindustrie sterker dan in de metaalproductenindustrie. In de eerstgenoemde branche werden de producten 17 procent duurder, terwijl in de metaalproductenindustrie de prijzen met ruim 3 procent stegen ten opzichte van maart vorig jaar.

De prijsontwikkelingen in de eerste drie maanden van dit jaar ontliepen elkaar nauwelijks. De ontwikkelingen over het eerste kwartaal zijn dan ook vrijwel identiek aan die van maart.

Meer productie

In vergelijking met een jaar geleden werd er in maart 7 procent meer geproduceerd in de basismetaal- en metaalproductenindustrie. Deze groei is nagenoeg even sterk als de productietoename over het eerste kwartaal van 2011.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)