Voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van april 2011 blijkt dat de ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie licht positief gestemd zijn over de orderportefeuille. Voor de komende drie maanden verwachten zij een toename van de productie. De bezettingsgraad van de productie-installaties is gedaald naar het laagste niveau in ruim 2 jaar.

Toename orderportefeuille

Het oordeel over de werkvoorraad is verbeterd ten opzichte van maart, per saldo wordt positief geoordeeld over de orderpositie. In april is het aantal gunstig gestemden in de meerderheid. De index van de orderpositie is daardoor gestegen en komt uit op 124,3 (juli 2000=100).

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie bij hogere afzetprijzen

Voor de periode april tot en met juni verwacht per saldo ruim een tiende van de ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie een productietoename ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Per saldo verwacht ruim één derde van hen dat de afzetprijzen in de komende drie maanden gaan stijgen. Verder voorziet een kleine meerderheid voor de komende periode een kleiner personeelsbestand.

Verwachting voor april tot en met juni 2011

Verwachting voor april tot en met juni 2011

Laagste bezettingsgraad

De buitenlandse afzet zal naar verwachting verder dalen. De bezettingsgraad van de productie-installaties was met 76,8 procent het laagst sinds april 2009 (74,4 procent). Per saldo ondervindt 16 procent van de ondernemers productiebelemmeringen als gevolg van onvoldoende vraag naar hun producten.