Overige industrie: hout- en bouwmaterialenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van april 2011 blijkt dat de ondernemers in de hout- en bouwmaterialenindustrie minder orders hebben ontvangen en hun werkvoorraad hebben zien dalen. De productie zal naar verwachting in de komende drie maanden afnemen in vergelijking met de voorafgaande drie maanden. De ondernemers voorzien ook een verdere krimp van de werkgelegenheid in hun branche. De concurrentiepositie is op zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt verbeterd.

Iets kleinere werkvoorraad

De orderontvangst is in de periode januari tot en met maart afgenomen. Volgens de ondernemers is er in diezelfde periode wel meer geproduceerd. Per saldo daalde de werkvoorraad. De index van de orderpositie is in april gedaald en komt uit op 90,4 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie verslechterde verder.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Productiedaling en lagere afzetprijzen voorzien

De ondernemers verwachten per saldo een lager productieniveau voor de periode april tot en met juni. Per saldo verwacht een kleine meerderheid van de ondernemers dat de afzetprijzen zullen dalen. Voor wat betreft de werkgelegenheid is men onverminderd somber gestemd. Per saldo voorziet ruim 11 procent minder personeel in dienst te hebben in de komende maanden.

Verwachting voor april tot en met juni 2011

Verwachting voor april tot en met juni 2011

Concurrentiepositie verbeterd

In de afgelopen drie maanden is volgens de ondernemers hun concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt verbeterd. Er wordt voor de komende drie maanden een kleine stijging van de buitenlandse afzet verwacht. De bezettingsgraad van de productie-installaties is in de afgelopen drie maanden vrijwel gelijk gebleven: 75,9 procent in januari en 75,8 procent in april.

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In mei zullen de oordelen en verwachtingen van de Textiel-, kleding- en lederindustrie worden weergegeven.

Branche                                                 Verslagmaand

Textiel-, kleding- en lederindustrie   mei 2011, september 2011, januari 2012

Papier- en grafische industrie                juni 2011, oktober 2011, februari 2012

Meubelindustrie                                      juli 2011, november 2011, maart 2012

Hout- en bouwmaterialenindustrie         augustus 2011, december 2011, april 2012