Metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

De conjunctuurtest van april 2011 laat een positief beeld zien van de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie. In de afgelopen periode is de orderontvangst toegenomen. Voor de komende periode zijn de verwachtingen van de ondernemers voor de productie, de afzetprijzen en de werkgelegenheid gunstig. De ondernemers verwachten in de komende maanden een groei van de buitenlandse afzet.

Iets meer orders in portefeuille

De ondernemers hebben in de maanden januari tot en met maart meer orders ontvangen en eveneens een productietoename gerealiseerd. Per saldo nam de werkvoorraad toe. De index orderportefeuille, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, is gestegen naar 104,9 (juli 2000=100). Over de werkvoorraad zijn de ondernemers neutraal gestemd. Het aantal positief gestemden was even groot als het aantal pessimisten.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Meer productie en hogere afzetprijzen

Voor de periode april tot en met juni verwachten de ondernemers een toename van de productie. Ook voorzien zij een stijging van de afzetprijzen voor hun producten. Per saldo verwacht 5 procent van de ondernemers een uitbreiding van het personeelsbestand in de komende maanden.

Verwachting voor april tot en met juni 2011

Verwachting voor april tot en met juni 2011

Stijging buitenlandse afzet verwacht

Er wordt voor de komende drie maanden een stijging van de buitenlandse afzet verwacht. De bezettingsgraad van de productie-installaties is gestegen van 80,8 procent in januari naar 82,9 procent in april. Daarmee is de bezettingsgraad het hoogst sinds medio 2006. De concurrentiepositie is in de afgelopen drie maanden nagenoeg niet veranderd.