Herstel omzet groothandel

Na een slecht 2009 maakte de groothandel in 2010 een sterk herstel door. In het vierde kwartaal van 2010 groeide de omzet met 11,7 procent. Gemiddeld was de omzet van de groothandel in 2010 bijna 9 procent groter dan in 2009. Motoren achter de groei waren de uitvoer en de investeringen in machines en computers.

Vooral grote bedrijven realiseren groei

In het vierde kwartaal van 2010 behaalden 65 procent van de bedrijven met 100 of meer werknemers omzetgroei. Bij middelgrote bedrijven lag dat aandeel iets lager. Bij bedrijven met minder dan 10 werknemers bedroeg het aandeel met omzetgroei iets meer dan de helft.

Ontwikkeling omzet groothandel, 4e kwartaal 2010

Ontwikkeling omzet groothandel, 4e kwartaal 2010

Sterke prijsstijging

De prijzen van grondstoffen waren in het vierde kwartaal fors hoger dan een jaar eerder. Landbouwproducten waren 50 procent duurder, olie en olieproducten 10 procent of meer. Voor zowel de groothandel in landbouwproducten als de overige gespecialiseerde groothandel had deze prijsstijging een positieve invloed op de omzet. De omzet van de groothandel in landbouwproducten nam met bijna 19 procent toe. Die van de overige gespecialiseerde groothandel, waarin onder meer olie en steenkool verhandeld wordt, met ruim 16 procent.

Verkoopprijzen omhoog

De hogere prijzen van de grondstoffen werken door in de verkoopprijzen van de groothandel. In het eerste kwartaal van 2011 verwachtte 37 procent van de groothandelaren hogere prijzen te rekenen voor hun producten. Dit is aanzienlijk meer dan in voorgaande kwartalen.

Ruim 27 procent van de ondernemers in de groothandel verwachtte dat het aantal orders in het eerste kwartaal zou toenemen. Ruim 13 procent van hen verwachtte het omgekeerde, namelijk dat het aantal orders af zou nemen.

Hugo de Bondt en Arno Moonen

Bron: