Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie hebben in februari 2011 meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag was het omzet- en productievolume groter. Opnieuw voerde de branche hogere afzetprijzen door.

De bruto toegevoegde waarde was in het vierde kwartaal van 2010 iets kleiner dan in het overeenkomstige kwartaal van 2009.

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2011)

Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

Hogere omzet, grotere afzet

In februari 2011 was de omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie 13 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De omzetstijging in het binnenland lag met 12 procent op het hoogste niveau sinds 2008. De omzettoename komt bijna geheel voor rekening van de hogere afzetprijzen. Daarnaast was per gemiddelde werkdag het verkoopvolume 1 procent hoger.

De sterke omzetgroei in de voedings- en genotmiddelenindustrie werd vooral veroorzaakt door de toename in de voedingsmiddelenindustrie. Hier stegen de verkopen in het binnenland met 14 procent en in het buitenland met 17 procent. De drankenindustrie liet een omzettoename van een kleine 3,5 procent zien. Evenals de voorgaande maanden namen de tabaksverkopen af ten opzichte van voorgaand jaar.

Producten opnieuw duurder

Voor de producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie werd in februari 12 procent meer betaald dan in februari 2010. Afnemers in Nederland telden 10 procent meer neer voor de producten. Over de grens werd 13 procent meer betaald.

Vooral in de voedingsmiddelenindustrie namen de afzetprijzen flink toe. Voedingsmiddelen waren in februari 13 procent duurder. De afzetprijzen voor de drankenindustrie stegen met bijna 4,5 procent, terwijl producten van de tabakverwerkende industrie ruim 2 procent duurder werden.

Productie groter

In februari was de gemiddelde dagproductie 3 procent groter dan in februari 2010. De productie in de dranken- en tabakverwerkende industrie bleef gelijk.

Volume bruto toegevoegde waarde iets kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het laatste kwartaal van vorig jaar 0,5 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal van 2009. Het is de eerste afname na vijf kwartalen met groei.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie